Колико кошта јефтинија фото-опрема

Фото-опрема је скупа, зато са радошћу прихватамо понуде независних произвођача разних ситница и крупница које су често значајно јефтиније од оригинала. Колико можемо уштедети таквом куповином?

Ово је искуство професионалног фотографа венчања, Адријана Спенсера.

Током свог професионалног века научио сам многе лекције, али једну сам најтеже савладао. Односи се на избор јефтинијих делова фото-опреме која долази од такозваних трећих произвођача. Водио сам евиденцију да бих видео колико таквим куповинама уштедим на дуже стазе.

Ево неколико примера:

  •     Куповином батерија трећих произвођача за мој Никон Д700 уштедео сам £30.
    Проблем са тим батеријама се појавио одмах – чак и када су биле полупразне, апарат је приказивао да су пуне. Тако ми се дешавало да на пола церемоније венчања останем без енергије у батерији. Наравно да уз себе увек имам резервну али док је променим изгубим неке врло важне тренутке. 
  •      За мој флеш, преко еBay-а, купио сам сет Дурацелл АА батерија. Уштедео сам између 2 и 3 фунте по паковању.
    Показало се да те батерије нису биле оригиналне и да су исцуриле. Коштало ме новог блица SB910 £318.89. Мада је блиц био у гаранцији, она није покривала оштећење од цурења батерија.
  •     За мој Д700 купио сам грип трећег произвођача који је у односу на оригинал јефтинији чак £200.
        Јефтинији грип није био прописно подешен па ми је направио кратак спој на апарату у сред снимања венчања. Поправка и замена прегорелих делова коштала је £400 плус губитак гаранције.
  •     За нови блиц SB910 купио сам баттерy пацк трећег произвођача јефтинији  £120 од оригинала.    Поновила ми се иста ствар. Лоше регулисан спалио је електронику на блицу. Морао сам опет купити нови. Овога пута трошак од  £318.89 покрило је осигурање.
  •     Иначе, Д700 сам купио од продавца који је нудио најбољу цену, £50 јефтинији од других.    Испоставило се да је то био увоз из сиве зоне па тако гаранција није важила у Енглеској. То сам сазнао када сам апарат однео у сервис да ми поправе врући контакт за блиц. Поправка је коштала £150.

Када се саберу само ови већи трошкови, у покушају да ту и тамо уштедим, платио сам скоро £700. Знам да су многи читајући моје пехове закључили да немам среће и да ме потерао баксуз. Све што сам куповао, куповао сам пошто бих прочитао препоруку или добру критику али, резултат је био такав како сам описао. Моје искуство говори – купујте само оригиналну опрему. Ако купујете преко Интернета, купујте преко Амазона (НИКАКО од препродаваца и са њихових сајтова) а еБаy избегавајте по сваку цену. Нико није толико богат да би куповао јефтино.

Show More
Back to top button