11 лекција које увек научимо на тежи начин

(пре или касније)

Нема фотографа који није погрешио. Неке грешке су мале и лако их исправимо у фази обраде фотографије, али немамо увек такву срећу.  Оно чега се треба чувати су веће грешке које нас финансијски скупо коштају и које могу да нас обрукају као аутора.

Годинама разговарам са професионалним фотографима и из тих прича издвојило се неколико грешака које су се готово свима догодиле.

1: Пребаците фајлове на рачунар одмах после фотографисања

Током снимања, добијете поруку да је меморијска картица пуна. Руком кренете ка торби и тада шватите да су вам све картице пуне јер сте после прошлог снимања заборавили да њихов садржај пребаците на рачунар. Нема бољег начина да себи упропастите фото-дан.

Ако је пред вама модел или сте у друштву клијента, верујете да ни мало нећете изгледати озбиљно док прелиставате садржаје картица размишљајући шта бисте могли обрисати са њих и тако ослободити бар минимални простор.

Спасите себе нервирања. Одмах после фотографисања пребаците фајлове на рачунар.

После тога форматирајте картицу и будите спремни за следеће снимање.

2: Снимајте у RAW моду

Дешава се да фотографија коју сте снимили буде савршена и не захтева никакву додатну обраду. У пракси, правило је да најбоља фотографија, баш она на којој сте забележили одлучујући тренутак није савршено експонирана или има неку колор доминанту.

Ако сте фотографисали у раw моду корекције које су неопходне урадићете далеко лакше него ако сте радили само у JPG моду.

Да, JPG мод вам оставља далеко више простора на меморијској картици, али верујте, RAW фајлови вам опраштају многе грешке и дају далеко већу слободу у обради.

Фотографишите у RAW моду кад год је то могуће.

3: Поштујте рутину беба

Фотографисање беба је врло захтеван посао. Ако се појавите кад је вама згодно и очекујете да направите портрет слатке, насмејане бебе са крупним очима која гледа право у објектив, то се може претворити у ноћну мору.

Ако планирате да сликате бебу, а желите управо описан резултат, сачекајте да се дете пробуди, да буде нахрањено. Онда и фотографисање може доћи на ред. У супротном чекају вас заглушујући тонови и много суза.

Ако желите да фотографишете уснулу бебу, питајте родитеље када јој је време за спавање.

4: Користите објективе велике светлосне снаге


Објективи велике светлосне снаге скупи су са разлогом; омогућавају вам да и у лошијим светлосним условима радите са краћом експозицијом којом можете заледити покрет или редуковати немир руку.

Чак и када имате апарат који нуди висок ISO број са малим шумом, снимање спорта или концерта захтева такав објектив.

У таквим ситуацијама објектив са највећим отвором бленде  ф/5.6 највероватније ће вам дати мекану, замућену слику без много детаља. Бленда  ф/2.8 нуди далеко више могућности. Једна од битнијих је драматично повећање АФ могућности, брзине и прецизности.

Ако морате да снимате слична дешавања у лошим светлосним условима, размислите о томе да позајмите објектив.

5: Рефлектори у студију се брзо загреју и могу постати опасни

Већина студијске блиц расвете има тзв. пилот светло које вам омогућава да видите где ће и како светло пасти на објекат снимања. Оно вам омогућава да лепо поставите светло, да тачно видите и процените сенке. Тако можете поставити жељени баланс између светлих и тамних површина.

Проблем са лампама и блицевима је што после неколико минута рада постају врло топли.

Тај детаљ је више него битан ако морате да фотографишете нежно цвеће или детаље од чоколаде. Поред тога, брините о себи. Будите пажљиви ако морате да поставите или замените софтбокс или журите да што пре спакујете расвету.

Пазите да лампу не додирнете било чим што може да се упали или истопи. Сачекајте минут два да се лампе охладе.

6: На снимање венчања обавезно понесите резервно тело и објектив

Чак и ако се не бавите том врстом фотографије, пре или касније неко ће вас замолити да му снимите венчање. Ако ни због чега другог, зато што зна да нећете моћи да га одбијете и јер нећете моћи да му наплатите. Ако је већ тако, имајте у виду да услови под којима сте склопили договор и што радите џабе, никог неће интересовати ако вам у сред церемоније апарат откаже послушност. Никог неће интересовати што вам је током демонстрације “брзог и професионалног мењања објектива” он испао из руке и више не ради, а кошта…

Једино што ваше клијенте интересује су фотографије. То је њихов дан и од вас се очекује да наставите да фотографишете без обзира шта се догодило. Поново снимити нешто што сте пропустили у оваквим случајевима није прихватљиво решење.

Када снимате овакве догађаје, нека вам се у торби увек нађе резервна опрема.

7: Места на којима ћете снимати младенце, пронађите унапред

Снимате венчање. Једна од обавезних фотографија младенаца је негде у екстеријеру. А где би могло бити то – негде..?

Потрудите се да то место пронађете раније. Најбоље је да околину места где се организује венчање обиђете у оно време када ће венчање бити одржано. На тај начин ћете знати какви вас услови очекују, какво је светло, какав је положај сунца у то време.

Треба обезбедити и резервну локацију, за случај да пада киша или да светло буде превише јако, да почне да дува јак ветар…

Један мој колега је рекао: Најбоља је импровизација после добре припреме. Ако сте припремљени имате самопоуздање, лако се сконцентришете на композицију, позирање, светло…

У таквим ситуацијама сви ће уочити ваш професионализам.

Није згодно да вас младенци прате са свитом док ви покушавате да откријете место на коме би их могли фотографисати.

8: Купите добар статив

Пристојан статив данас не кошта превише и у њега вреди инвестирати ако намеравате да из своје опреме извучете најбоље.

Ипак, не журие при доношењу одлуке који модел статива купити.

Прво размислите о врсти фотографије за коју ће вам статив требати. Где ћете користити статив, како ћете га транспортовати.

Ако ћете статив користити код куће или у студију, онда он може бити већи, робуснији, тежи. Нећете га носити са собом нити далеко, тако да је велики и тежак статив на који можете поставити све, од малог апарата, преко средњеформатног до, можда, плочаша, избор на месту.

Ако ћете статив носити са собом током километарских шетњи или планинарења, онда размислите о његовој величини и тежини.

Данас је најлакше пронаћи мале и лаке стативе, али такви стативи морају бити довољно чврсти и јаки да издрже тежину једног доброг ДСЛР-а са савременим, скупим, објективом. Осим тежине, они морају издржати и јаке ударе ветра. Статив коме се изненада, баш када је на њему ваш најскупљи апарат са најскупљим објективом, изненада увуче нога… коштаће вас превише.

Статив који ће поигравати на ветру гарантује вам неоштру слику. Боље је да одмах купите неки бољи (и скупљи).

Ако планирате да снимате на мору и то тако што ће статив делимично или потпуно бити у води, размислите о моделу који је предвиђен за тешке услове рада и који је отпоран на влагу.

Пре или касније шватићете да је добар статив све што вам у фото-животу треба.

9: Мастер флeш

Многи напредни фотографи избегавају коришћење блица. Али, понекад, то што он нуди уме да буде детаљ који ће вас издвојити из масе.

Додатно светло које нуди блиц освежи објект снимања, дода боју, учини фотографију пожељнијом купцу.

Ако вам се ближи снимање на којем бисте могли користити додатно светло блица, потрошите мало времена вежбајући и стичући искуство у резултатима и начинима на које можете искористити блиц.

10: Све фотографије проверавајте на 100%

Ако оштрину фотографије, њен садржај и детаље не проверите детаљно, можете изгубити прилично новца када пред вас стигне дигитални принт великог формата на неком добром папиру, свили или пластици.

На време уочите и отклоните прашину помно проучавајући сваки детаљ фотографије повећане на монитору 100%.

11: Опрему обезбедите од влаге

Ако произвођач није нагласио да је опрема коју сте купили отпорна на влагу, немојте проверавати на Интернету. Сигурно није. Немојте тражити ђавола чак и ако је киша слаба. Или, ако је прашина, вама прихватљива. Оба случаја могу проузроковати да вам апарат и објектив заврше у сервису.

Постоји професионална опрема за заштиту опреме од кише и прашине, али исто тако помаже обична најлонска кеса појачана гумицом која је чврсто држи око објектива.

Show More
Back to top button