Да ли јефтин филтер може да оштети објектив?

Аутор: Roger Cicala,  Lensrentals.com

Давно је било кад сам написао чланак о јефтиним UV заштитним филтерима, који су се разликовали од оних добрих. Ти филтери су били, углавном, забавни.

Данс, пишем о јефтиним UV филтерима који могу да оштете објектив, што уопште није забаван детаљ.

У последње време у сервис стижу објективи са изгребаним предњим елементом. Прва помисао је, ништа страшно, дешава се. Међитим, од када се појавио Canon 24-70 f/2.8 Mk II видео сам много таквих са изгребаним предњим елементом. Чудно је што је то оштећење увек у центру објектива и увек је кружног облика, попут овог што видите на фотографији. (Не обраћајте пажњу на прашину коју видите, предњи елемент је скинут да би га заменили, а на мом столу је био један сат пре него што сам га фотографисао).

Прво сам помислио да је проблем у новом премазу који користи Canon али тада се вероватно проблем не би јављао у центру.

Закључио сам да је проблем у комбинацији лагано испупченог предњег сочива и филтера чија израда не спада у “врхунски квалитет”, а који је смештен у јако танки или ултра танки прстен. Већина филтера НЕ додирује предње сочиво на објективу. Проверио сам бројне филтере и пронашао један који додирује предњи елемент. То се дешава и то треба знати.

Овај 24-70 има предњи елемент са неколико огреботина близу једне ивице (настали су док сам на њега стављао филтер за филтером не би ли уочио како долази до проблема), али, у овом случају центар је остао потпуно чист.

Пробао сам осам филтера и није било никаквих проблема. Тек девети филтер је вероватно дошао у контак са предњим елементом. Нисам био сто посто сигуран у то али тако је изгледало после визулене инспекције и такав сам осећај имао. Зато сам посуо мало карбонског праха на задњу страну филтера. Као што видите, покрио је прилично велику површину.

Затим сам ставио филтер на објектив, а потом фотографисао предњи део објектива. Обратите пажњу на јасно видљиве кружне површине карбона. Oсим неколико детаља, прах се пренео на објектив на оним местима на којима је филтер додиривао сочиво. Видимо да је то далеко мања површина од оне на коју је прах, по филтеру, посут.

Када сам одувао прах са објектива, појавило се неколико огреботина које раније нисам уочио.

Ово је добар пример шта се може догодити. Додаћу да сам користио следеће марке филтера (Heliopan, B&W, итд.) који нису проузроковали никакав проблем нити било какву назнаку контакта. По свему судећи потребна је права комбинација филтера са танким прстеном на објективу са испупченим предњим сочивом (попут овог објектива али осим њега постоји низ сличних) и зато о томе детаљу треба водити рачуна. Мислим да код објектива са ширим предњим елементом  (овај је 82mm) треба мислити о више слободног простора у центру.

Оне који су на основу овог примера закључили да Canon 24-70 f/2.8 II има проблем,  морам уверити да то није тачно. Пробао сам много филтера. Контакт се догодио са филтером који се више не производи, а сви филтери познатих марки су функционисали без проблема.

Кружна оштећења сам уочио на неколико објектива па сам се потрудио да схватим како је дошло до тога, али нисам имао довољно примера да бих са сигурношћу могао да утврдим разлог.

Mој савет је да на оваквим објективима не користите филтере са ултра танким прстеном. Ако са стране погледате површину вашег објектива, моћи ћете да стекнете представу о томе колико је његов центар близу металне ивице. Онда на исти начин погледајте стакло филтера и уочите колико је доња страна стакла близу ивице. Ако су ти размаци идентично минимални, то је довољан разлог да будете опрезни!

Show More
Back to top button