Како сликати бебе

– савети краљевског фотографа Велике Британије

Знам да ће се много намрштити  због ове “актуелности” али бебе су бебе, а знања никад на одмет.

Од када је објављена вест да тек рођеног престолонаследника Велике Британије неће фотографисати нико други до Артур Едвардс, званични фотограф Њеног краљевског Величанства, већина нас је сигурно помислила како ће то изгледати, чиме ће он то сликати, какво ће светло користити …

Артур Едвардс је фотографисао енглеске принчеве док су били бебе и ово су његови савети.

Међу првима је да не пропустите неке ситне детаље који у том тренутку могу изгледати неважни али касније постају битни. Као пример Едвардс наводи плавог слона, омиљену играчку принца Вилијема,  којег је мајка, принцеза Дајана, склонила из кадра током снимања. Касније је жалила због тога.

Размишљајте о светлу. Имајте на уму да бебе не воле блиц расвету. Ако сте у болници, у посети одмах после порођаја, замолите мајку да се, ако је то могуће, помери до прозора како би природно светло урадило већи део посла. Прва фотографија Дајане са бебом ван болнице снимљена је на природном светлу.

Размишљајте о времену и добу дана када фотографишете. Увек сликајте бебу после јела и убрзо пошто се пробуди јер је тада весела. Питајте мајку када дете обично спава.

Неки детаљи можда не изгледају превише атрактивно када су у кадру, али размислите пре него их уклоните, јер ће баш тај детаљ можда касније бити нечији “плави слон”.

Већина људи снима на истом месту, зато размишљајте о промени позадине или простирке на којој је беба.

Ако је мајка та која обично фотографише породицу, понудите да је фотографишете са бебом. Имајте на уму да свака мајка жели фотографију са бебом, па зато немојте се фокусирати само на фотографисање саме бебе.

Show More
Back to top button