Лош објектив – одличан квалитет слике

Постоје бројни разлози због којих висококвалитетни објективи коштају колико коштају, а то је углавном много. Један од тих разлога је што ти објективи имају много специјално конструисаних елемената који својом савршеном позицијом у објективу утичу на смањење аберације и дисторзије.

Имајући у виду развој софтвера који у неким случајевима помаже да бар преваримо око и да фотографије изгледају оштрије него што стварно јесу или да се неоштрина створена дугом експозицијом редукује, поставило се питање, да ли постоји могућност направити софтвер који би фотографије настале лошим објективима учинио да изгледају боље? Управо на томе раде стручњаци на Универзитету Британска Колумбија и за сада резултати су обећавајући.

Технике које су представили на SIGGRAPH 2013, могле би  бити решење за оне који немају новца за скупе објективе. У својим експериментима они су користили објективе које су сами направили, са само једним елементом, а тако добијен фајл су касније обрађивали кроз свој софтвер постигавши интересантне резултате.

Погледајте видео:

Show More
Back to top button