Када је лоше време добро за фотографију

Фотографу пејзажа, Carsten Krieger-у лоше време не представља проблем. У овом тексту он објашњава како да направите добре фотографије чак и када је сунце скривено густим облацима. Овај чланак садржи неколико фотографија насталих у Ирској која нуди много инспирације током кишних дана. Ускоро ће јесен па ћемо се и сами наћи у таквим приликама.

Сви фотографи који раде у екстеријеру, а посебно они који фотографишу пејзаже изложени су милости временских прилика. Свака фотографија зависи од ниског или високог атмосферског притиска. У неким деловима света време је стабилно и лако се предвиђа, у другим, временској прогнози не можемо веровати, а временски услови се врло брзо промене из једне у другу крајност.

Фотографисати реке и њихов ток најбоље је за време и после јаке кише. Пронађите место са дрвећем, сачекајте јесењи дан и имаћете све елементе да направите добру фотографију. Canon EOS 1Ds Mark III, 24-105mm F4 @ 35mm, FS22, 20 sec. @ ISO 100, polarizer; статив.

За фотографе то значи или потражити неко мирно место док пљусак не прође или остати напољу и суочити се са непогодом.
У земљама какава је Ирска, лоше и ружно време вам дају најбољу прилику за добру фотографију.

Дигитална технологија пружа вам веће шансе да лакше направите добре фотографије по лошем времену. Гледано голим оком овај кадар делује прилично сиво. Коришћењем HDR технике и додавањем контраста у обради истаћи ћете детаље и боју. Canon EOS 5D Mark III, 24mm TS-E, F14, 1/13 sec, HDR (+/- 3 stops), статив.

Шуме

Ова фотографија је настала током једног од сивих, досадних зимских дана. Коришћен је soft-focus филтер. Canon EOS 5D Mark II, 24mm TS-E, F22, 0.6 sec @ ISO 400, polarizer + soft-focus filter, статив.

Током јаког ветра, гране које се померају и шибље могу представљати проблем. Ипак, то можете искористити као предност ако користите дугу експозицију која ће разоштрити кадар. Ако имате статичну тачку у кадру, попут стене, или пања, то би могла бити интересантна фотографија. Време експозиције ће зависити од ветра  и од ефекта који желите да постигнете. Све око 4 секунде даће вам лагану неоштрину којом се постиже утисак покрета лишћа. Експозиције дуже од 20 секунди (или чак минута) уклониће све детаље и резултат може бити апстрактна фотографија.

Село

Најбољи услови за фотографисање на отвореном често се створе на почетку лошег времена. Низак притисак може донети драматичне облаке и грмљавину са муњама што је савршено за добру фотографију. Бити напољу по таквом времену може бити опасно, али нема потребе да се одммах спакујете и склоните.

Када широки планови нису опција због превише сиве (или једнако неинтересантне плаве) проналажење детаља у пејзажу може се показати као добра алтернатива.

Glenballyemon, County Antrim, Northern Ireland Јесен је вероватно најбоље време за фотографисање детаља у пејзажу; већ је много лепих боја око нас које су само појачане утицајем лошег времена и кишом. Canon EOS 1Ds Mark III, 70-200 F4 @ 109mm, F22, 0.6 sec, polarizer и статив

Недостатак хоризонта и драматичног неба  (који обично заузму бар 1/3 кадра и њихов утицај на атмосферу фотографије) постављају пред нас изазов добре композиције што није тало лоша вежба. Кадрирање облика и боја пред нама може забавити сатима чак и када киша непрестано пада.

Mullagh More, The Burren, County Clare, Ireland
Ако је свуда око вас досадно и сиво, обрађена поља могу вам обезбедити неопходну боју. Услови за фотографисање овог дана су били најгори могући: Врло јак ветар, киша и врло ниски облаци. Није ремек дело али је прихватљива фотографија. Canon EOS 1Ds Mark III, 24-105 F4 @ 88mm, F22, 1/8 sec. @ ISO 100, статив.

Обала

Обале река, језера и мора једнако су добре за фотографисање али и опасне током лошег времена.
Високе стене су најопасније место на коме се можете затећи током јаког ветра али такође нуде најбоље услове за фотографисање.  Изненадни налети ветра или таласа сваке године однесу животе, зато пре него што изађете, поготову када не познајете услове и терен, помно проучите временску прогнозу и услове, проверите када долази плима, колико је висока и обавезно неком реците где идете и када планирате да се вратите.  Када се нађете на локацији, застаните, помно погледајте око себе и размислите какаву фотографију желите да добијете. То ће вам помоћи да изаберете најбољи угао али и да сачувате себе. Увек будите на пристојној удаљености од ивице стене, а ако је време екстремно лоше, а стена је изнад мора, паметно је да на себи имате појас за спасавање. ( Ако преживите пад, односно током пада не закачите стену, појас ће вас свесног или онесвешћеног држати изнад воде довољно дуго да имате шансу да вас неко спасе. )

Ово је била једна од најгорих олуја које сам доживео на Западној обали Ирске. Мада сам добро познавао овај терен и могао предвидети дешавање и понашање ветра и таласа, током пола сата, колико сам провео напољу, било је тренутака који би се могли протумачити као врло опасни. Композицију сам уочио раније тако да сам само требао да дођем на место и чекам савршени талас. Canon EOS 1Ds Mark III, 24-105 F4 @ 40mm, F22, 1/13 sec. @ ISO 50, статив, 1-stop ND grad, ThinkTank заштита за апарат против кише.

Снажне олује доносе велике таласе и пружају јединствену шансу за сјајан снимак. Постоје два начина да их направите. Да заледите талас експозицијом од  1/500 или краћом, или, а то је оно што више волим, да нешто дужом експозицијом мало разоштрите талас и створите утисак кретања. Та експозиција зависи од снаге и брзине кретања таласа, а  1/20 је добра полазна тачка за експериментисање. Ако имате, користите поларизациони филтер – продужиће експозицију и додати мало боје у ваш кадар.

Ово је један од примера када сам био срећан због лошег времена. Keem Strand ћете пронаћи у скоро сваком туристичком проспекту али ова слика се прилично разикује од оних које обично тамо видите. Време је било одлично, рефлектујућа површина воде мало је подигла ниво светла што је у мом случају било савршено. Canon EOS 5D, 24-105 F4 @ 47mm, F20, 20 sec., 2-stop ND grad + 3- stop ND, статив.
Ballyvooney Cove, Stradbally, County Waterford, Ireland

Планине

Налет боја, поготову оних топлих може учинити слику интересантном када је други део кадра досадан и сив. Контраст хладног (=плаво) и топлог (=жуто/црвено/браон) чини да ова фотографија функционише. Canon EOS 5D; 70-200/4 @ 131mm; f20; 2 sec.; ISO 100; статив.

Планине нуде бројне могућности када је време лоше. Ниски облаци често прекривају врх планине, а ти облаци су углавном светлији од оних на већим висинама. Тај контраст у комбинацији са величанственим планинским пејзажом може дати врло драматичну фотографију. Дуже експозиције које се крећу између пет и двадесет секунди, у зависности од брзине ветра и померања облака, могу дати интересантне резултате.

Током периода јаких киша  појава потока на обронцима је интересантан мотив. Кретање по планини током лошег времена је опасно и ако тада излазите напоље треба да вас води искусан планинар. Најсигурније је планину посматрати и фотографисати из подножја.

Ниски облаци и ситна киша од планине стварају мистично место . Зато будите сигурни да знате пут назад! Поново видимо детаље боје (трава и дрвеће) који спречавају да ова фотографија постане превише досадна. Canon EOS 5D MK3; 45mm TS-E; f8; 1/20 sec.; ISO 100; статив; Сателитска навигација (у случају да се изгубим…).

Пребаците се у монохром

Када сива доминира логично је да нијансе сиве искористите за црно-белу фотографију. Када нестане боја у пејзажу вам остају само облици и форме.

Стара колиба и ред стабала просто зову да их фотографишете. Недостатак светла, досадно небо и стари снег чине да је најбољи избор црно бела фотографија. Она ће извући најбоље из оваквог кадра, а поглед ће заробити дрвеће и стара кућа. Canon EOS 5D Mark III, 24mm TS-E + 1.4x converter, f14, 1/80 sec. @ ISO 400, статив

Заштитите опрему

Када је време лоше, врло је важно да заштитите опрему. Заштита од кише (на пример покривачи које производи ThinkTank) направљени су да пруже заштиту опреми приликом снимања у дивљини или спорта и добро раде посао заштите чак и када користите телеобјективе али су врло незгодни ако радите са широкоугаоним или уопште краћим објективима. За сада још нико није направио добар прекривач за тело са краћим објективом.

Ако киша није превише јака обичан пешкир ће одлично заштитити апарат. Ако је киша средње јака добро ће послужити кућна израда – пластична кеса из самопослуге са исеченим отвором за објектив заштитиће од влаге и објектив и апарат.

Запамтите – никад не фотографишите против ветра када пада киша. Ветар ће донети воду на предње елементе објектива што ће резултирати мекшом фотографијом. Чак и ако вам тај ефекат одговара, саветујем да објектив ипак чувате  и нека остане сув. Неке зонен бленде (сенила) помажу да вода оде са предњих елемената објектива.

Чишћење опреме је врло важно посебно ако сте је користили на мору. Влажна крпа ће одстранити со која се наталожила на опреми, посебно телу, објективима и стативу. Пажљиво чистите опрему, проверите предњи и задњи део објектива, унутрашњост кућишта тела око огледала, контакте. Крпе од микро влакана и пешкири, четке, издувне пумпуце и специјалне течности за чишћење помоћи ће да вам опрема остане чиста и врло дуго функционише.


Извор: dpreview.com

превео: Зоран Ђорђевић МФ ЕФИАП УЛУПУДС

Show More
Back to top button