Књижара

BRANISLAV STRUGAR fotografske ekspresije"



Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, žri Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS je knjizi dodelio nagradu za fotomonografiju.

Knjiga je nastala iz želje da se obeleži 50 godina autorovog izlagačkog rada i da se na ovaj način sačuvaju radovi realizovani tokom tog perioda.

Uknjizi o autoru govore: prof. dr Sreten Petrović, dr Mirko Magarašević, Dragoljub Tošić, Milan Marović Coko, Dragan M. Babović, Radiša Marinković, akademik prof. dr Dragan Karadžić, prof. dr Ranko Radović, protojerej dr Željko Đurić, prof. dr Milanka Todić, Radmila Ludošan, dr Vlatka Rubinjoni Strugar i sam autor.

Format: 27 x 33 cm

Broj strana: 380

Broj reprodukcija radova: 300

Ukupan broj kolora: 367

Jezici: izdanje na srpskom
i izdanje na engleskom

Cena kod izdavača: 4 800 dinara (telefon 063-357-434)
MOJA ZEMLJA
Fotomonografija Slobodana Čavića

Izvod iz recenzije: Petar Jončić, istoričar umetnosti

Neki drugi život

Vreme na fotografijama stoji. Barem mi tako mislimo. Kretanje osećamo samo ukoliko nas fotografija pokrene da u glavi dopisujemo ono što je bilo pre njega ili ono što sledi posle. Kretanje osećamo u trenutku kada se identifikujemo sa onim ko je na fotografiji, sa njegovim životom, porodicom, domom, poslom koji obavlja, kada se pitamo šta se krija iza njegovog osmeha, zamišljenosti, uznemirenosti, sreće ili patnje. Sva ta pitanja fotograf Slobodan Čavić pokreće kod posmatrača, bez obzira da li se radilo o portretu ili samo o čoveku koga vidimo daleko od nas, u trenutku kada nam prilazi ili odlazi...
Čavićeve fotografije su zato predstava života u čijoj kreaciji aktivno učestvuje i sam autor, kroz pažljivo odabran mizanscen i atmosferu, ali i modeli koji su svesni postojanja foto-aparata, veruju u njegovu moć da će postati besmrtni, makar na petnaest minuta, kako je to svojevremeno propovedao Vorhol. Ta Čavićeva veza sa klasičnim slikarstvom (ili piktorijalizmom), posebno u ciklusu u kome se tematski obrađuje život sela, ravnice i starih zanata, više se uočava kroz citiranje žanr scena i upotrebu svetla koju su imali nizozemski majstori s početka XV veka i neki španski i italijanski slikari epohe Baroka koji su, umesto religiozne tematike, uzdizali realizam pokreta i emocije, a mnogo manje u direktnom citiranju određene poznate kompozicije iz istorije umetnosti.
Tajming ili veština „potezanja“ foto-aparata, taj osećaj fotografa da predviđa šta sledi u narednih nekoliko sekundi, jedna je od osobina koja je vrlo uočljiva u Čavićevim fotografijama...

Tiraž: 300
Dimenzije: 210x270
Broj strana: 258
Broj fotografija: 220

Promocija monografije: 28.08.2021. u 19 časova u galeriji izložbenog prsotora „RUSTIKA“ zavičajne kuće u Šimanovcima.

Zainteresovani mogu poručiti knjigu putem telefona 060 500 58 00 po ceni 1.000,00 dinara

Radisav Filipović: UVEK MOGUĆE


– format: 230 x 240 mm
– obim: 98 strana
– tiraž 300
– Jezik: Srpski/Engleski

Алманах Фото-савеза Србије


– izdaje Foto savez Srbije
– format: 220 x 280 mm
– obim: 240 strana
– povez: tvrdi, sa zaštitnom omotom
– tekstovi: Goran Malić, Branislav Brkić, Dragoslav Mirković
– dizajn i prelom: Milenko Savović
– sadrži podatke o 54 Majstora i 65 Kandidat majstora
– tiraž 1.000 (900 + 100)
– štampa: Inprint
– juni, 2015.

Ваљевски партизани 1941-1942 на фотографијама Рада Јокића


Књига садржи преко 120 фотографија Ваљевских партизана које је 1941 и 1942 године снимио Раде Јокић и пратећи текст о њиховом аутору и, документарној и уметничкој анализи фотографија.
За рукопис ове књиге Бранко Матић је добио 1. награду за историографију Фондације Драгојло Дудић 2014. године.
Књига је одличан пример коришћења фотографије као историјског извора и приказивања фотографија у историјским делима.
Представља одличан узор за рад са документарном фотографијом и значајан је допринос историји српске ратне фотографије.

ФОТОГРАФИЈA У ПОЖАРЕВЦУ И ОКОЛИНИ



П О Ш Т О В А Н И ,

Са посебним задовољством представљамо Вам књигу Драгана Фелдића “ФОТОГРАФИЈА У ПОЖАРЕВЦУ И ОКОЛИНИ”. У тој монографији аутор је обрадио обимну, добрим делом до сада необјављену, грађу о фотографији у Пожаревцу и његовој ближој околини. У њој ћете сазнати све о историјату фотографије у пожаревачком крају, почевши од њене појаве – средином деветнаестог века, преко делатности првих фотографа и фото-аматера – као и оних потоњих, па све до фото-клубова и ауторских изложби фотографија одржаних у Пожаревцу.

У монографији читалац ће се сусрести са мноштвом имена људи заслужних за развој фотографије, не само као занатског производа, већ и као облика примењене уметности и посебног вида техничког образовања, пре свега младих, који се баве тим хобијем.

Књига је писана течним стилом, па ће тако допрети до свих читалаца, па и оних који се не баве фотографијом, али показују занимање за тзв. “културну” историју. Књига је документована мноштвом занимљивих података из архивалија, литературе и периодике. Богато је илустрована репродукцијама фотографија и факсимила који на визуелни начин складно допуњују текст.

У уверењу да ће књига бити од изузетног значаја, како појединцима тако и установама, институцијама и привредним организацијама, позивамо Вас да наручите књигу “ФОТОГРАФИЈА У ПОЖАРЕВЦУ И ОКОЛИНИ”.

Цена књиге је 1.000,00 динара. За чланове ФСС, 800,00 динара. Износ за жељени број књига, са назнаком “За књигу ФОТОГРАФИЈА У ПОЖАРЕВЦУ И ОКОЛИНИ”, уплатити на рачун Фото кино клуба ПОЖАРЕВАЦ број 160-18471-50.

Са поштовањем,

Председник ФКК ПОЖАРЕВАЦ

Владимир Поповић

Зоран Ђорђевић

2012.
104 стране, 20×20 цм 86 фотографија
Рецензија: Дејан Ђорић, Сава Степанов

ЛЕТОПИСИ СРПСКЕ ФОТОГРАФИЈЕ 1889-2008.



Прва књига у историји српске културе у којој су на 240 страница сабрани најважнији догађаји из 170 година дуге историје српске фотографије. 165 фотографских илустрација.

Обавештења на: fotogram.izdanja@gmail.com

Набавка књиге на: www.fotogram.in.rs
Драге колеге фотографи,

Из штампе изашла књига-зборник: СТВАРАЊЕ УМЕТНИЧКЕ ФОТОГРАФИЈЕ коју сам приредио са жељом да се ублажи недостатак фотографске литературе. Књига, формата А5, на 280 страна, са корицама у боји, има четири поглавља: СВЕТЛОСТ, УМЕТНОСТ, СТВАРАЊЕ и ПРАКСА, у којима су дати изабрани текстови из 50 књига објављених до сада на српском језику.

Заступљени су сви познати домаћи писци фото-литературе: Јеремић, Мојсиловић, Физи, Букилица, Тосић, Малић+Маринковић, Червенка и други, као и познати страни аутори: Јон Хеџкоу, Сузан Сонтаг, Гисела Фројнд, Лиз Велс и други. Дати су и текстови о уметности и естетици познатих професора: др Сретена Петровића, др Предрага Огњеновића и др Драгана Жунића.

У Поглављу ПРАКСА дати су текстови о снимању пејзажа, честог мотива многих фотографа. У Прилогу књиге су дате црно беле и колор фотографије пејзажа висе познатих аутора. Стручни консултанти су ми били: Милан Марковић МФ ФСС и Горан Малић МФ ФСЈ/ФСС. детаљније

Бранко Матић КМФ ФСС
Ваљево
Show More
Back to top button