“Zlatni sat”, “plavi sat” i sumrak

Svetlo je krucijalni element svake fofotgrafije. Razumevanje svetla i svest o načinu na koji svetlo utiče na scenu je vrlo važno.

Sunce je najveći izvor svetla. Njegovo svetlo ima različite intenzitete koji zavise od ugla pod kojim ono pada na Zemlju. Možemo ga grubo podeliti na: zlatni sat, plavi sat, sumrak, dan i noć.

Početak i dužina trajanja određene faze zavise od mesta na Zemlji. Zato je, kada putujete u inostranstvo, važno napraviti plan snimanja. Ako su putovanja vaša glavna fotografska tema, pravilno predviđanje svetla  u odredjeno vreme na odredjenom mestu je najvažnija stvar.

Kada znate kada je početak neke faze i kakve svetlosne uslove nudi, tada ste u stanju da procenite koji tip fotografije je najpogodniji u datim uslovima.

“Na skoro svakoj fotografiji kvalitet svetla čini ono što je izdvaja iz mase sličnih. Za profesionalce čekanje pravog svetla i lov na njega je svakodnevna preokupacija, čak i opsesija.”
Michael Freeman — “Lov na svetlo: Srce fotografije”

Želite da budete lovac na svetlo? Počnimo sa matematikom. Lista koja sledi pokazuje različite faze svetla u zavisnosti od ugla sunčevog svetla… Ne brinite. Da biste precizno znali kada koja faza počinje, možete koristiti  PhotoPills :

  • Noć (ugao pod kojim svetlo pada na zemlju je manji od -18°)
  • Jutarnji sumrak (od -18° do 0°)
    • Astronomski sumrak (od -18° do -12°)
    • Nautičkil sumrak (od -12° do -6°)
    • Civilni sumrak (od -6° do 0°)
  • Jutarnji magični sati
    • Plavi sat (od -6° do -4°)
    • Zlatni sat (od -4° do 6°)
  • Dan (ugao pod kojim svetlo pada na zemlju je veći od 6°)
  • Večernji magični sati
    • Zlatni sat (od 6° do -4°)
    • Plavi sat (od -4° do -6°)
  • Večernji sumrak (od 0° do -18°)
    • Civilni sumrak (od 0° do -6°)
    • Nautički sumrak (od -6° do -12°)
    • Astronomski sumrak (od -12° do -18°)
  • Noć (ugao pod kojim svetlo pada na zemlju je manji od -18°)

Sumrak i magični sati dešavaju se ujutru i uveče, ali to ne znači da su svetlosni uslovi isti i da je sasvim svejedno da li ćete snimati ujutru ili uveče.  Nije važan samo ugao pod kojim svetlo pada na zemlju. Važni su i meteorološki uslovi, zagađenje vazduha, prašina…

A representation of morning twilights, golden hour and blue hour. In the evening, it's exactly the same but happening in the west instead of in the east.

Sumrak

Sumrak je vremenski interval između dana i noći, pre izlaska Sunca i posle zalaska Sunca. Sunce je iza horizonta ali još ima svetla koje se odbija od gornjih slojeva atmosfere.

Matematički rečeno, nalazimo se u fazi sumraka kada je centar Sunca između  -18° (18 stepeni ispod horizonta ) i 0°.

This is how twilights are seen from the ISS, the International Space Station: a diffused area between nighttime and daytime. Earth at Twilight – Astronomy Picture of the Day, 2003 April 24 Credits: ISS Crew, Earth Sciences and Image Analysis Lab, JSC, NASA
PhotoPills’ representation of twilights and golden hour on the Planner’s map. The map area without color indicates areas of the earth in daytime; orange in golden hour; light purple in civil twilight; dark purple in nautical twilight; dark blue in astronomical twilight and the darker area on the left is in nighttime.

Civilni sumrak

Tokom faze civilnog sumraka, ima dovoljno prirodnog svetla da biste jasno videli udaljene objekte. Nebo je vrlo svetlo, a oblaci mogu dobiti crvenu, narandžastu ili žutu boju koja se proteže do magente i plave. Naravno, sve zavisi od meteoroloških uslova kao i prašine u vazduhu.

Na početku civilnog sumraka, neposredno posle zalaska sunca, boja neba se brzo menja. Oblaci na zapadu su narandžasto crveni dok oni na istoku ostaju plavi ili indigo. Ova faza traje 20 do 30 minuta, u zavisnosti od godišnjeg doba i nadmorske visine.

Uveče, pri kraju civilnog sumraka, automobili počinju da pale farove, pali se javna rasveta na ulicama. Horizont se jasno vidi, a pojavljuju se i prve zvezde poput Sirijusa i Venere. Suprotno od ovoga se dešava ujutru na početku faze civilnog sumraka, farovi i ulična rasveta se gase, a zvezde i planete nestaju.

Koji tip fotografije je preporučljiv u ovoj fazi? Zbog difuznog svetla, različitih boja i senki na nebu, ovo svetlo je idealno za portrete i pejzaže. Kraj ove faze je dobar za urbanu fotografiju ili snimanje ulica. Tada nebo ima zasićenu plavu boju, a pojavljuju se prva ulična svetla.

Clouds are illuminated by a range of colors.
Beautiful red and orange shades fill the scene.

Tađe, ova faza je dobra ako želite da snimite Mesec. Pejzaž je još dobro osvetljen prirodnim svetlom, a pun mesec ne sija prejako. U tim uslovima dobićete korektno eksponiran i pejzaž i Mesec.

Using the option Find moon at azimuth and elevation of the Planner, you can easily plan any moonrise and moonset you imagine.

Jutarnji civilni sumrak počinje kada je centar Sunca na -6° ispod horizonta, a završava se izlaskom Sunca. Večernji civilni sumrak počinje čim Sunce zađe i traje dok centar Sunca ne dostigne ugao od  -6°.

Nautički sumrak

Tokom nautičkog sumraka, nebo postaje tamnije, dobija tamno plavu boju, linija horizonta se još jasno razlikuje, a vidimo više zvezda.

Ovaj period je idealan za urbanu fotografiju ili fotografisanje grada. Iskoristite prednosti koje nudi veštačko ili gradsko svetlo. Rezultati mogu biti odlični. Dobra ideja je da probate dugu ekspoziciju. Prigušeno sunčevo svetlo omogućava da koristite dugu ekspoziciju, bez potrebe da koristie neutralno sivi filter (ND). Meko i difuzno svetlo dobro je i za pejzaže.

Artificial lighting of buildings plays an important role in urban and city photography.

Na horizontu možete snimiti pun Mesec neposredno po izlasku. Sada već ne možete dobiti korektnu ekspoziciju i meseca i pejzaža u istom snimku ali zato možete iskoristiti lepe mesečeve siluete.

We used the full moon to create a silhouette of an old stone construction, formerly used to protect cattle.

Da biste razumeli snagu ovog tipa fotografije, pogledajte poznati video Mrka Gija full moon silhouettes.

Jutarnji nautički sumrak počinje kada je  centar Sunca na -12° a završava se početkom faze civilnog sumraka , kada je Sunce na  -6°. Samim tim, večernji nautički sumrak nastavlja se na civilni sumrak , Sunce je na -6 °, a završava se kada Sunce dostigne ugao od -12 °.

Astronomski sumrak

T0kom faze astronomskog sumraka nebo postaje još tamnije. Vidi se mnogo zbezda ali je galaksije i nebule još teško uočiti.

I dalje možete napraviti fotografiju koriteći dugu ekspoziciju kako urbanu tako i pejzaž. Možete početi da snimate i noćne fotografije računajući na podršku mesečevog svetla, u zavisnosti od mesečevih mena.

Tokom faza mladog Meseca, kraj astronomskog sumraka je vrlo važan. Ako ste srećni da živite dalje od gradova, ili imate mogućnosti da odete dalje od njih u zonu gde nema svetlosnog zagađenja koje daje bliža ili udaljena gradska rasveta, onda ste na idealnom mestu da započnete fotografisanje i posmatranje svih tipova astronomskih objekata, planeta, galaksija…

Great Milky Way photos can be taken during new moon days.

Ujutru, astronomski sumrak počinje kada je centar Sunca na -18°, a završava se kada taj ugao padne na -12°. Uveče, počinje kada je centar sunca na -12°, a završava se kada on dostigne  -18°.

Magični sati

Magični sati su koncept koji nema matematičku definiciju. I zlatni sat i plavi sat se preklapaju sa fazom civilnog sumraka.

Plavi i zlatni sat su faze koje su posebno važne za autore koji snimaju pejzaže. Najbolji trenutak za pritisak na okidač je upravo taj jer je svetlo meko, difuzno i daje tople boje.

Zlatni sat

Zlatni sat je period kada boje neba iz crvene i narandžaste prelaze u žutu ili kako i samo ime sugeriše, u zlatnu zadržavajući tople boje. Svetlo je meko, difuzno sa malo kontrasta, a Sunce je nisko.

Svetlo u tom trenutku ne proizvodi jake senke i idealno je za pejzaže.

Sometimes, during the golden hour, the red and orange colors reach a maximum intensity.
Sun is low in the sky, introducing it in your frame can give you stunning results.
The beautiful beach of Pregonda, in Menorca, during golden hour.

Ako snimate portrete, slobodno možete postaviti sunce u pozadinu. Dobićete fini oreol oko lika koji snimate sa dosta toplih boja.

Backlighting is an interesting option during golden hour.

Kada je ugao Sunca ispod 0.5°, pravi je trenutak da snimate Mesec. Ako je sunce iznad 0.5°, Mesec će biti manje vidljiv pa samim tim i manje interesantan. Zato, kada je mesec pun sačekajte da ugao Sunca bude između 0.5° i -6°.

When the sun is above 0.5°, moon photography is more complicated, but keeps all its beauty. You can use PhotoPills' Planner to plan interesting moon alignments.

PhotoPills kaže da jutarnji zlatni sat počinje kada je geometrijski centar Sunca na  -4° a završava se kad aje na 6° iznad horizonta. Popodne, zlatni sat počinje kada je Sunce na 6° a završava se na -4°.

Plavi sat

Tokom plavog sata nebo postaje zagasito plavo sa hladnim, zasićenim bojama. Na početku (veče) i na kraju (ujutru), nivo boja, od plave do narandžaste može se uočiti baš na mestu izlaska, odnosno zalaska Sunca.

U gradovima, u stanovima još su upaljena svetla. Ulična rasveta je uključena. Idealno je vreme za urbanu fotografiju. Idealno je i za pejzaže jer su senke različite kao i boje i njihovo zasićenje.

Uveče, plavi sat prethodi fazi civilnog sumraka , a nastavlja se na prethodni – zlatni sat. Ujutru, počinje završetkom civilnog sumraka. Posle njega nastaje zlatni sat.

Zato što se plavi sat nastavlja na civilni sumrak , možete još uloviti Mesec.

During the blue hour a gradient of colors, from blue to orange, can be seen in the sky.
The sky is blue during this period, with yellow and red tones in the area where the sun rises/sets.

PhotoPills kaže da jutarnji plavi sat počinje kada je geometrijski centar Sunca na  -6, a završava se  na-4°. Popodne počinje kada je Sunce na  -4° a završava se kada je -6°.

Dan

Dan je period izmedju jutarnjeg i večernjeg zlatnog sata, odnosno kada je centar Sunca iznad ugla od 6° iznad horizonta.

Verovatno je to najlošije vreme za fotografisanje jer je svetlo oštro, kontrasti su jaki, mada neki baš to vole i baš to traže. Ovi uslovi uvek zavise od meteorološke situacije i količine oblaka.

Uvek treba dobro osmotriti lokaciju pre snimanja i njen izgled tokom dana. Osmatranje može doneti niz novih ideja i rešenja. Tako možete dobiti najviše i najbolje od raznih faza svetla.

photopills18

Noć

Noć je period između večernjeg i jutarnjeg astronomskog sumraka, kada je centar Sunca ispod  -18°. Karakteriše ga potpuno odsustvo sunčevog svetla. To je vreme kada mesečina postaje važan deo svetlosne igre.

Period mladog meseca posebno je interesantan za noćnu fotografiju i snimanje Mlečnog puta. Znanje o trenutku završetka astronomskog sumraka je bitno za ovaj fotografski žanr.

PhotoPills’ Night Augmented Reality Tool is ideal for planning night shots and predict the position and path of the Milky Way.

Sada razumemo faze sunčevog svetla, ali… kada se dešavaju?

Kada poznajemo različite faze sunčevog svetla i njihovu zavisnost od ugla pod kojim svetlo pada na zemlju neizbežno je pitanje: Kako da znam da svetlo pada baš pod određenim uglom? PhotoPills daje brz odgovor na to pitanje.

Koristeći Planner, lako ćete saznati sve što vas interesuje u vezi sumraka (civilnog, nautičkog i astronomskog), zlatnog sata, plavog sata za bilo koji datum ili mesto na Zemlji. Sada je lako da se pripremite za bilo koji put.

photopills20
Show More
Back to top button