Foto-reporteri ispred Skupštine

Stotinak fotoreportera i predstavnika novinarskih udruženja okupilo se danas u 12 časova ispred Narodne Skupštine Republike Srbije apelujući na poslanike da ne prihvate predlog tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima, verujući da nisu informisani o konsekvencama i mogućim posledicama. Izmena tumačenja zakona ima za cilj diskreditaciju medijske fotografije i oduzimanje autorskog prava fotoreporterima. Demonstrirajući svoj protest protiv usvajanja spornog tumačenja zakona koji je direktno uperen protiv dostojanstva fotografske profesije i prava javnosti na profesionalno informisanje brojni fotografi su javno pocepali svoje fotografije. Dobitnik najprestižnijih svetskih nagrada za fotografije koje je objavljivao od The New York Times magazina do National Geographic fotograf Dragoljub Zamurović u znak protesta pocepao je svoju knjigu „Srbija“. U njoj su objavljene upravo one fotografije zbog kojih se svet zaljubio u tu Srbiju.

Na skupu su govorili Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije, Srđan Ilić iz Udruženja fotoreportera Srbije i Srđan Dragojević, režiser. Dragojević je naveo da su svi na istom frontu u zajedničkoj borbi za autorska prava.

Podnestak zakonskog tumačenja uz apel, overen potpisima i pečatima svih fotografskih i novinarskih udruženja poslat je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, predsednici Skupštine Maji Gojković i svim poslaničkim grupama.

Zvezdan.mancic@gmail.com

Protest “Stop izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima” održao se danas 26.1.2016. godine u 12 časova ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, Trg Nikole Pašića 13.

Show More
Back to top button