Projekat Vitorca i Pavlova “Dei leči” u MoMA muzeju

Odbor za fotografiju Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku jednoglasno je odlučio da 10 fotografija projekta “Dei leči” (Bora Vitorac i Dragan Pavlov) otkupi i uvrsti u kolekciju ovog muzeja. “

“Oduševljeni smo što se ovaj dalekosežni i dalekovidi rad sada nalazi u našoj muzejskoj kolekciji”, piše u dopisu iz MoMA. Ovo je najznačajnije međunarodno priznanje Vitorcu i Pavlovu nakon predstavljanja na šest strana u časopisu Art in Amerika.

Otkriće arhivske foto-dokumentacije o ranim primerima prakse inicijalnog performansa, autora Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova, moguće je, u kontekstu razvoja umetničkih ideja šezdesetih i sedamdesetih godina u Novom Sadu i Vojvodini, sagledati kao prvorazredan događaj.

Preko četrdeset crno-belih fotografija, nakon skoro pola veka od nastanka, svedoče o postojanju višegodišnje prakse uličnih akcija, intervencija u urbanim i ruralnim prostorima, parateatra, režiranih i nerežiranih događanja, omaža poznatim umetničkim delima i autorima, začecima bodi-arta i hepeninga, na tragu izjednačavanja i spajanja života i umetnosti.

Svakako da su Bora Vitorac i Dragoljub Pavlov, u vremenu dominacije umetnosti socijalističkog realizma, delovali u potpunoj anonimnosti, kao apsolutna margina. Tim pre što se radilo o veoma mladim ljudima. Njihov rad nije bio namenjen galerijama i drugim javnim prostorima, predviđenim za objavu neke umetničke prakse. Oni su se ponašali spontano, neposredno, uz geslo Dei leči! (Ide čile! – stariji čovek – čilager) nakon čega bi sledila pantomima, zauzimanje “poze”.

Show More
Back to top button