ЋОРАВА КОКА

Не постоји већа, а истовремено и културнија увреда за фотографа, ако му неко, када прича уопштено о фотографији, каже да и ћорава кока неко зрно убоде. Он одмах помисли да се притом мисли заправо на њега, чак и ако се говорило о неком трећем лицу. Наравно, све је то ствар комплекса. Ко данас нема комплексе?

Али, што не рећи и то, да и ћорава кока мора да живи и преживи и да, када је већ у животу, то значи да она сваки дан убоде више зрна, јер једно није довољно да би опстала. Уосталом, шта ми уопште знамо о другим фотографима? Колико уопште познајемо њихове галерије и радове, када немамо времена да се усредсредимо ни на своје. (Једно је шта човек шаље на конкурсе, шта он бира, а какве је све фотографије заиста снимио а не зна да направи прави избор).

Један уважени колега ми је то објаснио на примеру лутрије. Неко стално попуњава прогнозу, купује лозове или игра наградне игре, али ретко када нешто добије, а када и добије, то је, заправо оно што зовемо ћоравом коком. Па не може човек стално добијати на лутрији. То значи да згодитак који је неки фотограф добио такорећи случајно снимљеном фотографијом никако не може значити да је он самим тим и добар фотограф. Истовремено, том логиком, помислих у себи, то значи да су добри фотографи само они који стално добијају на лутрији. Па и то је немогуће. А шта ако је ћорава кока убола згодитак од милион неких тамо бројчаних јединица?

Некако ми то поређење кока и фотографа није баш омиљено из више разлога. Опет се ту своди прича на дискусију шта је прече таленат или рад, срећна околност или планирано снимање. На крају крајева, па и ћорава кока је кокошка. И тај несрећни фотограф који убоде тамо неку добру фотографију, па и он је дао свој допринос некој историји фотографије, макар направио и само једну по којој ће бити упамћен. Та нека култура друштва није ништа друго до једна добра супа у којој је и ћорава кока добродошла, нарочито када је има мало или јој прети нестанак из овог друштва.

Ма ево, нешто сада размишљам, да није у тој причи о коки понешто окренуто на главу. Није то зрно што је та ћорава кока убола неко обично зрно, чим јој се друге коке ругају.

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

 

Драган Бабовић, Ф1

Show More
Back to top button