Удварање

ФОТОГЕНИЈА (приче о животу, фотографији и фотографима)

– Да ли се ви то мени удварате, рекла је помало кокетно са погледом одоздо, машући својим крупним трепавицама као крилима, као да пали зелено светло за пролаз.

– Да, рекао сам. То стално радим. Не видим у томе ништа лоше. Чак шта више.

Сећам се како сам на једном журу седео поред непознате девојке и причао јој пола сата о мојој великој љубави, како је лепа, идеална, како се нигде таква више не може пронаћи нити поновити, да у њој проналазим све што ми треба, итд. итд. Када сам у очима даме видео да она сада мисли да код мене нема никакве шансе, открио сам јој малу тајну, да се не ради о жени, него о литератури.

Данас бих причао о фотографији.

Арсен Дедић на радију пева стихове Матије Бећковића: “Удварао сам се непознатој девојци, У кањону Таре код Колашина, Говорио истине на свим језицима, Жарио и палио да их поверује… “.

– Многи се врхунски шармантно удварају свима и свачему, чак и саксији са цвећем, каже мој пријатељ Креша.

Удварање или снубљење је израз којим се описује нечије настојање да се са потенцијалним партнером започне интимна веза дугорочне и стабилније природе, у правилу брак. У већини култура у свету се сматра да удварање може започети једино мушкарац, каже Википедија.

Да ли се фотограф некоме удвара својим фотографијама? Да ли се они који снимају актове удварају својим моделима? Да ли се портретиста, који у фотошопу скида боре са лица неке даме, удвара тој жени? Да ли се ми док фотографишемо и касније показујемо те своје фотографије заправо удварамо? Да ли је паковање фотографије у прикладан овкир, такође удварање?

У једном женском листу читам да је удварање реч која ће ускоро моћи да се избрише из речника. Питам – шта ће бити ако се то заиста обистини?

Познајем многе људе који нису у стању да се удварају. Обично су они ти који очекују да се њима неко удвара. Многи ће већ на прву лопту рећи да мрзе удварање. Да ли се иза тако грубог мужјачког става прикрива, заправо, женска рањивост?

Али, вратимо се правим и искреним удварачима. Како су се удварали највећи мајстори тог заната – Бетовен Елизи, Шопен Жорж Сандовој, Ајнштајн Милеви Марић, Јесењин Исидори Данкан, Пикасо Дори Мар, Милош Црњански својој Види, Лаза Костић Лени Дунђерској или Матија Бећковић Вери Павладољској. Видимо да су из тог заноса настала незаборавна дела.

Није ли сама уметност једно велико удварање? Па шта је друго култура? Она је освајач против кога нема одбране. Удварање је процес који доводи до прихватања или одбијања понуде удварача, његових фотографија, његовог језика, културе, погледа на свет, његовог бића.

И зима 2015/16 се удвара, онима који воле снег снегом, онима који не воле ниске температуре пролећним сунцем, а онима који су увек негде на средини, кишом.

Не мора свако удварање да се заврши браком.

Драган М. Бабовић

________________________________________________________________________

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

Show More
Back to top button