Pavel Surovi: Couronne

U Kulturnom centru Srbije u Parizu će se od 28. jula do 27. avgusta održati izložba srpskog fotografa Pavela Surovog, svetski priznatog grafičkog dizajnera i nagrađivanog fotografa. Izložba će pokazati bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pokrovitelj ove bajkovite i fantasmagorične izložbe pod nazivom “Corona”. 

Rad Pavela Surovog je „specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente prikazijući ih iz originalne perspektive, koja na specifičan način menja estetične i tradicionalne modele. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba Couronne (Korona) predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana”, istaknuto je u Kulturnom centru u Parizu.

Naziv izložbe Korona, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeždu kraljevskog porekla, a sa treće da na fotografijama dominiraju couronne tj. svadbene krune i oglavlja. Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom.„Posebno bitan element njegovog umetničkog pristupa je poimanje ženske lepote kao neistroijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije. Kroz umetničko otkrivanje  mističnosti narodnih nošnji, verovanja i mitova iz različitih epoha progovara arhetip Afroditine lepote. Stvara moderni etno art koncept i novi pristup tradicionalnom nasleđu, koji kroz alegoriju spajaju prošlost i budućnost. Njegov rad je plod traganja za idejom večne lepote, za duhovnom inspiracijom kojom je nadahnuta njegova umetnost, za snovima i nedostižnom večnošću, za izrazom koji menja pogled na ženu, religiju, istoriju i tradiciju i, na posletku, za eksperimentom i filozofskom igrom koja provocira i menja ukorenjene dogme i obrasce ponašanja”, dodato je u Kulturnom centru.

“Hteo bih se od srca zahvaliti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na čelu s gospođom ministarkom Majom Gojković, koji su prepoznali umetnički značaj i estetski kvalitet fotografija iz ciklusa Kruna. Ova svetska premijera nesvakidašnje umetničke izložbe pod nazivom Corona pomera prema francuskim kritičarima granice estetike i narativa narodnih nošnji u fotografiji, kao i gledanja na tradiciju, običaje, simbole i značaj oblačenja na Balkanu. 

Pariska publika će imati ekskluzivu da vidi fotografije koje su specijalno pripremljene i fotografisane za Paris. Parižani će moći videti svoju francusku kraljicu, francusku sveticu Terezu, princezu Mariju Antoanetu, Svetu Mariju Magdalinu, Madam Pompadur, ženu Lujia XIV, francusku groficu i kraljicu sunca obučenih u narodnim nošnjama, koje se toliko približavaju i podudaraju s francuskom kraljevskom odorom sa dvorova a do ovog zaključka sam kao autor i fotograf došao kompleksnim istraživanjem narodnih nošnji Balkana. 

Ovo je veliki dan za Srbiju, grad Novi Sad, Kulturni centar Kisač, Kisač moje rodno mesto, mene lično i celu moju porodicu, jer posle dve godine uloženog napornog rada, novca, skupljanja narodnih nošnji, stvaranja, kreiranja, priče i ličnosti sa fotografija, koje su ovenčane svetkim nagrada su doputovali u mesto svetkih umetnika i stvaralaca kao Salvador Dali i Pablo Pikaso.” – istakao je srpski fotograf Pavel Surovi

KRATKI OSVRT NA DOSADAŠNJI RAD PAVELA SUROVOG
Pavel Surovi je autor izložbe “Slava” koja je ekskluzivno prikazana u 7 kulturnih stanica Grada Novog Sada, u 2022. godini kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu IBEFF etnomode u Sankt Peterburgu, na međunarodnom festivalu “Biserna grana” i na festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima je predstavljao Srbiju na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom upriličena izložba “Slovačka Lepota”.Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX (2003) za najbolju multimedijalni rad u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenja HiiiBrand (2010) u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog Oskara Design Angel na AdPrintFestivalu (2012) za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegova dizajnerska rešenja objavljivanja su po celom svetu. Najnovije priznanje je prva nagrada žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Dobitnik je mnogih priznanja za portretnu i modnu fotografiju na svetskim fotografskim takmičenjima u svetu i u Srbiji. Ove godine je imao samostalne izložbe u Kisaču, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Izložba “Corona” imaće svetsku premijeru u Parizu a potom će biće prezentovana i u drugim evropskim prestonicama.

Show More
Back to top button