1% НЕОБЈАШЊИВОГ

ФОТОГЕНИЈА (приче о животу, фотографији и фотографима)

Драган М. Бабовић, КМФ

Његов најновији дигиталац који је могао да пуца шест снимака у секунди није то могао да ради без урођеног дара. Ма нека је машина, али имао је, брате, таленат да сними све што је он као фотограф пожелео. Наравно, наравно, много пута је омануо, тако да су многе сцене изгубљене јер апарат није хтео да окине када би рачунар у њему проценио да сви параметри нису у реду.

Али човек је ипак јачи од компјутера, па и од Хала 9000 у Одисеји у свемиру 2001. Присетио се да превари рачунар, па је од тада често искључивао аутоматске команде успевајући да сними и оно што се самом апарату чинило неприкладним.

Када је тог предвечерја угледао Вуди Алена, усликаног на огради у Петроградској улици у Београду, дело неког даровитог уличног сликара, одмах је подигао ИСО вредност, одабрао краћу експозицију, мању бленду и мало се удаљио чекајући да неко прође поред његовог лика. Видео је унапред слику на којој нечије ноге у пролазу симболишу проток генијалних идеја кроз главу омнипотентног америчког писца и редитеља, по могућству девојке из његових снова. Желео је да и сам фотографијом исприча причу о неумитној пролазности живота и љубави.

Док је чекао, присећао се онога што је говорио Вуди Ален, да многи себе замишљају уметницима а да никада нису ништа направили. Сматрао је да ако нешто урадиш и лоше, урадио си бар пола посла. Исто тако је говорио да се учити може само о занату, али да се уметник рађа са даром. Једноставно, ако умеш није тешко.

Момо Капор се подсмевао научницима који су мерили овако – 99% рад и 1% таленат, а да не знају да објасне како 1% квасца учини да нарасте 99% одсто потпуно равнодушног брашна, које би се иначе, убуђало у врећи.

Стајао је у прикрајку, такорећи скривен, и кроз тражило стрпљиво чекао праве ноге, а онда му их је сам Бог послао – црвене чизмице у којима је нека девојка сигурно газила крупним корацима. Притиснуо је окидач постављен на брзо серијско окидање и то је било то. Зашто не рећи – остаће 1% необјашњиво како се све то ипак тако погодило.

____________________________________________________________________________
Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

Show More
Back to top button