АКТ И МАКРО

ФОТОГЕНИЈА (приче о животу, фотографији и фотографима)

Драган М. Бабовић, КМФ

Увек у животу бар једанпут дође ситуација у којој морате бирати између живота и смрти, или она за нијансу лакша, када бирате између две љубави.

Живот је као партија шаха. Врло је важно како се отварате на почетку. Погрешан потез на почетку сигурно ће вас коштати на крају игре.

Тако је живот мом колеги фотографу, који је био познат не само код нас, већ и у свету, по својим актовима лепих жена, донео дилему коју није знао како да реши. Наиме, у својој 32. години упознао је жену свог живота.

Како је препознао ту љубав?

Па једноставно, није журио нигде, није планирао ништа, само је седео и уживао у њеном лицу, искреном осмеху, очима које су биле пуне живота и оптимизма. Изгледала му је нормално, здраво, једро и снажно да можда, ако га срећа послужи, једнога дана постане мајка његовог детета.

Све му се са њом слагало, волео је како хода, како гестикулише, како говори, како се шали, па му сликање њеног нагог тела, које би касније показивао целом свету, није тада пало ни на крај памети. Управо је у томе и била разлика између ње и других жена. Код свих, које је раније сликао, прешао би одмах на ствар, јер је био опседнут актовима. Код ове се сада није усудио ни да пита, а још мање да јој каже да је он у тој области већ признат фотограф.

Истина, планирао је да то уради опрезно, онако постепено, па да види како ће она реаговати. Те вечери, док је седела заваљена у високој фотељи почео је да јој пушта фотографије бацајући их са свог компјутера на велики педесетоинчни лед телевизор.

Почео је с макро фотографијама разних инсеката, рачунајући да ће преко пејзажа, архитектуре и портрета на крају ставити шлаг на торту са својим познатим актовима.

Међутим, девојка у коју се заљубио је већ после првих кадрова изјавила:

– То ценим код фотографа – посвећеност једној теми. Обожавам макро фотографију. Нервирају ме они који снимају све и свашта, а највише они болесни умови који скидају оне јадне девојке и снимају их голе.

___________________________________________________________________________

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

Show More
Back to top button