Роберт Капа, радови у боји

За многе име Роберт Kапа је синоним за фото-новинарство, неустрашивост, поезију. Оно је инспирација и у временима која су донела нову технологију и трендове.

Врло мало нас је имало прилику да види и његове радове у боји који су исто тако добри као и црно-бели, на моменте запањујући.

Нова изложба у Међународном центру за фотографију у Њујорку нуди прилику да видимо 125 радова овог аутора, до сада непубликованих и неизлаганих.

Према речима Синтије Јанг, кустоса Центра, ова установа поседује преко 4000 колор негатива које је снимио Kапа. Они су различитог формата, од 35мм, средњег формата па до план филма 10×12,5 цм.  ”Он је увек носио два фото-апарата, понекад и три , од чега два различитог формата. Радови који су настајали од тридесетих до педесетих показују Капино виђење моде, културе, наравно рата, а има и портрета.

Није јасно зашто је Kапа неке фотографије снимао црно-бело, а друге у боји. Он је увек снимао и једно и друго верујући да ће колор фотографије моћи да прода скупље, каже Јангова.

Колор фотографије неких мотива које смо до сада видели само у црно-белој варијанти изненађују, а публици је често тешко да неке послератне радове веже уз његово име.

Зашто ови радови нису били приказани пре 2014? Људи су сада поново заинтересовани за оригиналне радове у боји, каже Јунгова објашњавајући да је колор некада био потпис аматера. Она наглашава да је данашња технологија повећала могућности музеја када је рестаурација у питању и побољшање често врло осетљивих негатива и довођење њихове динамике на оригиналан ниво.

Неколико одличних Kапиних радова у боји можете погледати овде ►►►

Show More
Back to top button