Украдена фотографија победила на такмичењу фирме Samsung

Проклетство повезаности дигиталног света је шанса да лако будете покрадени. На друштвеним мрежама видим колеге које објављују туђе фотографије, потписујући аутора само када је рад опште познат. Чак и многобројна лајковања их не потсете да кажу како нису аутори фотографије.  Али има и горе од тога.

Једна од таквих особа је корисник Instagramа  @bogdhan, који је недавно добио Samsung награду ‘Live in the Moment’  (као и апарат  NX300) за фотографију коју није снимио.

Фотографија за коју је награђен представља благо измењену верзију рада познатог фотографа  Hengki Koentjoroа:

Лево је награђена фотографија, а десно оригинал.

Koentjoro није знао да му је неко нарушио ауторска права док му пријатељ није послао СМС, скоро месец дана пошто је Bogdan победио на такмичењу. Samsung је објавио ову фотографију на својој социјалној мрежи уз честитке “аутору”.

Koentjoro се одмах огласио и на Фејсбуку и на Инстраграму добивши огромну подршку. Посетиоци ових сајтова нису осудили само лопова већ и Samsung не верујући да претходно нису проверавали валидност фотографије. Интересантно да лопов није показао трунку узнемирености развојем ситуације.

Samsung је одмах скинуо фотографију са својих страница и дисквалификовао Богдана због кршења ауторских права. Посебно се извинио Koentjoroу уз појашњење да крадљивац неће добити награду.

Samsung свакако мора урадити много више од овога. Брисање фотографије и слање маила извињења уз уверење да је сада све у реду далеко је од довољаног, рекли су заступници фотографа, Dr. Robert Tobin и Hitoshi Ohashi из TobinOhashi Gallery.

Они верују да Samsung мора да се огласи јавно са јасним објашњењем шта се догодило одговарајући на бројна питања учесника и посетилаца сајта уз озбиљно јавно извињење аутору.

Овај случај је интересантан и поучан и за просторе региона бивше Југославије, будући да се ту и тамо појаве фотографије које прођу жирирање, понекад чак буду и награђене, а касније се открије да на неки начин не одговарају условима конкурса. Одоговорност у сваком случају, као и овде, сноси организатор изложбе који је морао да такве фотографије дисквалификује још током пријема, или ако није сигуран на неки начин их означи и издвоји – препустивши коначну одлуку експертима пре званичног објављивања резултата.

Организација великих изложби сада се чини лака ако обезбедите средства и без већих одговорности, међутим, као што видите, није увек тако.

Show More
Back to top button