Vivian Maier (1. фебруар 1926. – 21. април 2009.)

ivian Maier  ( 1. фебруар 1926. – 21. април 2009.) америчка фотографкиња, рођена у Њујорку. Већи део младости провела је у Француској. У Америку се вратила 1951. где је радила као дадиља и помоћница. Стално је фотографисала свет око себе. Иза ње је остало преко 100,000 негатива, већи део тог материјала снимљен је у Чикагу и Њујорку. Њена страст резултирала је једним од најфасцинантнијих колекција живота у Америци током друге половине двадесетог века.

Добар улични фотограф мора да има многе таленте, око за детаље, светло и композицију, тајминг и неуморну способност да стално фотографише и никад не пропусти тренутак. Такве квалитете тешко је наћи и код професионалаца, школованих, са менторима. Посебно је ретко наћи такве особине код фотографа без формалне школе, тренинга или веза.

Да, Вивиан Мајер је поседовала све тражене особине. Од педесетих до деведесетих снимала је у Француској, Њујорку, Чикагу и десетак земаља, а резултате је мало коме показивала.

Вероватно би многи њени радови остали невиђени да локални историчар, Џон Малуф није купио кутију са негативима снимљеним у Чикагу. Када је видео њене радове почео је сакупљати све што је могао да нађе. Пре неколико година по прву пут у јавности су се појавили њени радови ►►►.

Show More
Back to top button