Портрети владара

Како је снимљен портрет краљице Елизабете

Није лако направити портрет политичара. Не зато јер је реч о посебној дисциплини или поджанру портрета, већ зато што су политичари јако тешке особе за сарадњу. Но времена се мењају, а упорност се исплати. Уз то стручњаци за односе са јавношћу и саветници умеју понекад бити успешни у објашњавању позитивних утицаја добре фотографије и потребе да се време и стрпљење посвете сарадњи са фотографом.

Шкотска Национална галерија портрета недавно је објавила портрет Енглеске краљице Елизабете друге који се разликује од свих које смо до сада видели и могао би представљати велики корак ка другачијем портретисању владара. Фотографија има назив “Queen of Scots, Sovereign of The Most Ancient and Most Noble Order of The Thistle and Chief of The Chiefs”.

Фотографију је снимио  Julian Calder на краљевском имању Балморал.

Према непотврђеним подацима фотографија је настала у августу 2010. године али је прву пут објављена тек прошле године као део књиге Keepers: The Ancient Offices of Britain.
Више о радовима фотографа Juliana Caldera ►

Већ се говори да је ово најупечатљивији и најромантичнији портрет енглеске краљице.

Монарх, носи најстарији и најплеменитији ред -шкотски еквивалент енглеског реда подвезице – гледа директно у камеру са идиличног места, њој омиљеног имања Балморал.

Аутор ове фотографије говори шта га ја инспирисало да направи серију која подсећа на рад шкотског сликара сер Хенрија Ребурна, како је био забринут због олује која је долазила и како је најезда мува готово прекинула снимање.

Њено величанство Краљица, гледа директно у камеру док позадину ове фотографије чини имање Балморал.

‘Желели смо да Краљицу фотографишемо као Краљицу Шкотске и хтео сам да то личи на Ребурнову слику, каже Џулијен Калдер. ‘Он је сликао шкотске шефове кланова и чини ми се да су то врло романтични портрети. На фотографји смо хтели да Краљица гледа у камеру и да тај портрет буде у амбијенту где ће се у даљини видети брда.’ На фотографији видимо да Краљица носи огрлицу реда која је направљена од златних листова, као и танки крст Светог Андреја и салтирски крст.

Ова фотографија је настала пре три године али је до недавно била скривена од очију јавности. Она је један од 100 портрета књиге “Чувари” која је објављена на годишњицу крунисања Краљице Елизабете

Краљица је дала сагласност да буде фотографисана после разговора са аутором књиге, Алистером Брусом који је коментатор краљевске породице и директан потомак Роберта Бруса. Сложила се са идејом и зато што је њена покојна мајка уживала у претходне две едиције ове књиге у којима је био и њен портрет.

им је се за снимање припремао неколико недеља. Реализација је планирана за август 2010.

Дан пре снимања. Калдер и Брус су били на локацији и после четири сата тражења определили се за недалеки поток Гелдер Бурн, који се улива у реку Ди и близу је викендице коју је изградила Краљица Викторија.

‘У игри су биле три локације, а ова нам се учинила најпогоднијом. Креативно гледано, кривина коју ствара поток може да представља равнотежу закривљеним линијама пејзажа. Тамно зелена боја крошњи савршено се уклапа у боју плашта и заједно одлично допуњују композицију.

Непредвидиво време у Шкотској – јутарњи пљусак је натерао на пажљиво планирање. На срећу, Краљица је са ручка на локацију стигла баш на време, када се промолило мало сунца.

Њено величанство, њена фризерка и шофер и други чланови екипе после 25 минута вожње, дошли су на локацију где су у току биле последње припреме.

Брусе, који је био саветник за историјске детаље у историјској драми телевизије ИТВ, “Даунтаун Ејби”, каже: ‘Краљица је била забринута баш као и сви ми јер је ветар стао пред олују што је значило да ће се појавити муве. Тог јутра када смо се срели рекла је: Радићемо све док не почне киша”.

Читаво снимање је трајало 30 минута.

Краљица није требала да остане напољу превише дуго зато је све морало да буде добро организовано и ми смо се тако и припремили.

‘Тачно сам знао шта желим, где она треба да стоји и како треба да изгледа. Када замислите неку слику и када управо то видите у тражилу апарата, узбуђење је огромно.

‘Књига је стварана јако дуго и фотографије су биле ту јако дуго. Морао сам да их оставим по страни неко време чувајући их као велику тајну.’

Извор: Дејли Мејл

Show More
Back to top button