Хармонија


Они који возе аутомобил разумеће ме када им кажем хармонија. То је тренутак када све у саобраћају тече онако како треба. Кружни токови су најтежи за вожњу. Ви у раскрсницу улазите опуштено, јер сви поштују правило десне стране. Једни улазе, други излазе, све се врти као један велики добро подмазан точак или, рецимо, рингишпил.

Међутим, некада, у тај круг уђе возач који не зна где ће, који је збуњен и који направи ођедном хаос. Ви као да однекуда примите те његове несређене мисли и дезоријентацију и то се у неком вашем седмом чулу огласи као аларм. Он почне да омета и вас и све друге возаче и ођедном у кружном току настане потпуна дишармонија. Он се понаша као клип изненада забијен у точак у пуној брзини.

Исти такав осећај често ми се догађа на изложби фотографија. Просто код неких аутора постоји склад на сликама. Прави уметник уводи ред у све, па и у најобичније сцене које бисмо назвали ординарним. Он ту убацује неки свој чаробни лични печат, лепо исписан рукопис, од кога и најобичнија сцена почиње да зрачи уметношћу. Шта је то, како је он до тога дошао, то се не може речима објаснити. Просто, очи гледалаца плени лепа, занимљива, надахнута и узвишена композиција.

У исто време код других аутора са њихових фотографија избија извесна грубост, рогобатност, несразмера, неправилан ритам, сировост, па и баналност. Они и њихова дела у мени рађају исти онај осећај нелагоде, недостатак повезаности, као осећај који имам са оним возачем који је својим понашањем у кружном току практично забио клин у точак.

Хармонија у кретању, где све нормално тече и клизи у сваком жељеном правцу без икаквих кочница, је заправо веза људи на истој таласној дужини.

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

Драган Бабовић



Show More
Погледај и
Close
Back to top button