ТАКАВ ЖИВОТ

Фотомонографија Мирослава ПРЕДОЈЕВИЋА

У једној цртици из живота узетој из књиге Сујеверице и друге речи Бранко В. Радичевић записује:

Иде, па стане, па не иде, стоји, неће да иде, пође, крене, ама, иде, али стане, кренуће, мора да крене, јер не може да стоји ако крене, јер не може да крене ако стоји, иде, не иде, пође, па застане.

Такав живот.

Тако и ова фотомонографија чији је изворни материјал настајао у континуитету и релативно дуго (од 2005. до 2015. године), се отимала и прилично отегла у припреми, јер није било лако богат материјал скоцкати у корице једне књиге.

И дође дан да можемо позвати ПРЕНУМЕРАНТЕ (оне који су вољни да плате унапред, претплатнике) да подрже овакво једно фотографско дело.

Многи нису веровали да ће фотомонографија ТАКАВ ЖИВОТ аутора Мирослава Предојевића икада бити припремљена за штампу, али је припремљена управо због Вас који сте веровали, а не због тих који нису…

А фотомонографија прича о свакодневном животу, људи са ових простора, који трепере у неумитној пролазности и бивају ухваћени на светлосно осетљивој емулзији филма, а све у покушају да се дотакне сама срж људског живљења и трајања. Редослед и распоред фотографија замишљен је као затворени круг у коме је „мали” човек средишна тачка и нит која повезује.

Свакој фотографији из серије ТАКАВ ЖИВОТ, које су увек расположене за причу, као и њихови актери, нађен је одговарајући кратки текст, углавном преузет из богате домаће литературе, у виду прозног или поетског цитата који је реално или асоцијативно комплементаран са фотографском сликом. Преплитање слика и речи одувек је повезано, па тако, у садејству, најбоље функционишу.

Тајна најбољих дела је управо у томе што добијају пуни смисао када их поделите са пријатељима…

А то што желимо да поделимо је фотомонографија ТАКАВ ЖИВОТ  са следећим основним обележјима:

Формат: 22 x 23,5 цм

Обим: 222 странице

Основни садржај: 117 црно – белих фотографија

Штампа: у пуном колорном опсегу офсетним процесом

Повез: броширани

Завршетак штампе: до краја 2016. године

Ruzica Culjakovski i Zdravko Simijonovic, Banatski Brestovac

Аутор:

Мирослав Предојевић рођен у Чачку 1955. године. Од 1978. године се бави фотографијом. Излагао је на више стотина колективних изложби у земљи и иностранству. Добио низ награда и признања. Приредио је 25 самосталних изложби. Носилац је звања Мајстор фотографије Фото савеза Југославије/Србије. Секретар Фото савеза Србије и члан Секције уметничке фотографије УЛУПУДС-а Београд.

О фотомонографији су написали:

Посматран кроз визуру правог фотографа, свакодневни живот је све осим свакодневни. Он постаје посебан, феноменалан, бриљантан, узбудљив. Ту више нема простора за дистинкцију између „лепог“ и „ружног“.

На његовим фотографијама све постаје „како јесте“ а животне ситуације за које смо мислили да их познајемо, да их лако и сами увиђамо у простору око себе, одједном нам се јављају у свом пуном значењу.

Извод из текста Миомира Петровића

Пред нама је књига сећања, дневничких записа, згуснутих сентимената, књига коју један титрајући сензибилитет предаје другим осетљивим душама. (…) Фотографије у овој књизи, као и текстови, саздани су не само од светлости него, ништа мање, од сенки и муклих молских тонова, али, како видесмо на крају, ова књига јасно сведочи да слави оно што нам је најважније – слави живот.

Извод из рецензије Горана Малића

Fijakerijada u Crepaji, april 2008.

Према томе, као пренумерант за износ од 1.000 динара добићете примерак фотомонографије ТАКАВ ЖИВОТ Мирослава Предојевића по завршетку штампе, а Ваши подаци (име, презиме, занимање и место где живите) ће бити штампани на крају књиге као њен саставни део. Фотомонографија у слободној продаји по завршетку штампе ће бити знатно скупља.

Рок за Ваше пријављивање и уплату пренумерације је до 7. октобра 2016. године.

Додатне информације се могу добити и путем електронске поште на адресу: miroslav.predojevic@gmail.com, односно мобилног телефона на број: 064 11 32 381.

Унапред хвала на подршци која је драгоцена не само са материјалног становишта већ и као Ваша пажња и разумевање.

Mihailo Zaklan, VMA, Beograd, 2005.

Edit

Show More
Back to top button