Vizualizator 2023

Festival fotografije Vizualizator vas poziva na svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja koje se održava pod sloganom Da li veruješ svojim očima? Tema festivala je uticaj veštačke inteligencije na fotografiju i budućnost medijuma. U okviru festivala biće priređeno 12 izložbi domaćih i stranih autora koji svojim radom podstiču značajne razgovore na ovu temu. 

Ovogodišnji Vizualizator počinje izložbom norveškog fotografa Jonasa Bendiksena, člana agencije Magnum i autora knjige The Book of Veles. Ugostićemo i Borisa Eldgasena, nemačkog fotografa koji je izazvao burne reakcije javnosti i fotografske zajednice odbijanjem Sony World Photography Awards. Izložbu će imati i član agencije VII, Stefano de Luigi, sa serijalom fotografija Blanco, dok će Jos Verhoogen gostovati sa izložbom Capturing the Inauguration of Life

Pozivamo vas na prvu međunarodnu konferenciju o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije koja u fokus stavlja promene medijske komunikacije i opasnosti od manipulacije medijskom fotografijom. Učesnici su svetski autoriteti iz oblasti fotografije i medija, koji dolaze iz osam zemalja: Jonas Bendiksen (Norveška), Boris Eldgasen (Nemačka), Stefano de Luigi (Italija), Nuno Ricou Solgado (Portugal), Carine Van Gerven (Belgija) i Zvezdan Mančić (Srbija). Konferenciju vodi Zoran Stanojević, novinar RTS-a. 

Konferencija se održava 15. novembra u UK Parobrod, sa početkom u 17h časova.

Uz brojne izložbe i konferencije, festival organizuje i četiri radionice priznatih i nagrađivanih autora. Jonas Bendiksen održaće radionicu 14. novembra tokom svečanog otvaranja festivala, kada će govoriti o radu na kontroverznoj knjizi The Book of Veles. Radionica italijanskog fotografa Stefana de Luigija održava se 16. novembra. Holandski fotograf Koen Suidgeest radionicu će držati 17. novembra, uoči otvaranja izložbe Impressions. Radionica Josa Verhoogena zakazana je za 30. novembar.

Belgijska fotografkinja Carine Van Gerven održaće predavanje na temu The language of a picture tokom kojeg će govoriti o procesu razvijanja sopstvenog vizuelnog jezika i dometima konceptualne fotografije. Kroz primere sopstvenog rada, Carine objašnjava način na koji životna iskustva pretvara u fotografske projekte, koji često traju mesecima, a nekad i godinama. 

U prilogu se nalazi pozivnica za svečano otvaranje festivala, koje se održava u sredu, 15. novembra UK Parobrod (Kapetan-Mišina 6a) sa početkom u 19 časova. Otvaranju će prethoditi konferencija koja počinje u 17 časova na istoj lokaciji.

Detalje o izložbama i kompletan program možete pronaći na sajtu Vizualizator.rs

Show More
Back to top button