ПРИРОДА ЈЕ ПИСАЛИЦА БРИСАЛИЦА

ФОТОГЕНИЈА (приче о животу, фотографији и фотографима)

За једног студента или читаоца нема веће море од оних уџбеника у којима њихов творац претерује са цитирањем других аутора, као да сам не зна да изрази оно што хоће да каже. Тако и они који пишу о фотографији, често, да би испали паметнији, цитирајумисли чувених фотографао фотографији. И заиста, није лако изразити своју мисао на прави начин, тако да она у другима добије баш значење које је писац хтео. Ипак, када прочитамо мудрости познатих фотографа изречене само у једној или две реченице, учини нам се као да смо открили један потпуно нови свет, да смо напокон решили многе недоумице које су нас мучиле, пронашли коначне одговоре, разјаснили и неке тајне. Не знам да ли је неки фотограф због њих постао бољи. Неко прихвати те кованице као своје па их и сам касније дели као лекције другима. У сваком случају оне су вредност сама за себе, а фотографија им је само повод.

Након толико година бављења фотографијом и сам сам покушао да нешто изрекнем:

– ПРИРОДА НИЈЕ НИШТА ДРУГО ДО ЈЕДНА ВЕЛИКА ПИСАЛИЦА-БРИСАЛИЦА, ШТА НАПИШЕ ОНА ОДМАХ ОБРИШЕ. И тако милијардама година. Али неко лукав је смислио човека који је тој појави доскочио фото апаратом и филмском камером. Међутим, како је и појава човека и свега другог у природи и његових досетки само илузија, природа се побринула да се и то једнога дана у одређеном тренутку избрише као да никада није постојало.

– Фотографије једног аутора увек највише личе на њега самог.

– Ако будеш довољно упоран да људима показујеш своје фотографије, они ће временом у њима препознавати тебе.

– Нема те празне галерије коју не бих могао попунити својим фотографијама.

– “Важно је учествовати” у спорту и фотографији није исто. Ваља неки пут и победити.

– Није штос направити скупу фотографију још скупљим фотоапаратом.

– Ако желите победити морате бити друкичији од осталих. Наравно, не гори, већ бољи.

– Уметник није спортиста, он не мора да побеђује, већ само да буде упамћен.

– Свака је фотографска изложба заправо приказ акта самог аутора.

– Ако је фотограф који је приредио изложбу заправо себе скинуо до голе коже, онда је само ствар нашег укуса да ли нам се тај акт свиђа или не.

-Портрет је мапа људског лица.

– Увек држи фотоапарат укључен и подигнут према објекту који још ниси ни видео ни одлучио да снимиш. Спреми кажипрст да кликне окидач у сваком тренутку. Буди сигуран да ћеш, ако то не учиниш, пропустити своју фотографију живота.

– Неки се људи баве фотографијом као научним радом, неко вешто импровизује, а за то време неке жене фотографи побеђују на конкурсима.

– Разлика између женског и мушког акта је у томе што се мени много више допада женски.

– Ако често снимаш самог себе, исто је као да си у новинама дао оглас – ја себе обожавам.

– Не постоји мутна фотографија ако фотограф није био мутан.

– Кад пипнеш лепо лице девојке која се смеши заводљивим осмехом са моје фотографије тек ћеш онда схватити да она заправо не постоји.

– Фотограф је творац илузија које се зову фотографије.

– Фотографије су истина о илузији стварности.

– Фотографија је видљив доказ нечега што више није видљиво.

– Бављење фотографијом је одговоран посао и високо моралан чин. Немојте да неко коме сте могли помоћи изгуби живот да би ви направили своју фотографију живота.

– Ако не памтите ниједну моју фотографију, онда сам се узалуд бавио фотографијом.

– Неко рече да је најбржи начин да зарадим новац да продам свој фотоапарат. Тек сада ми је јасно зашто немам ни пребијену пару у џепу.

– Када је тренутак да схватиш да ниси добар фотограф? Онда када признаш да ти је туђе мишљење о твојој фотографији много важније од твог сопственог.

– Добар фотограф јесте онај који снима како се снима, али је одличан онај који то чини онако како само он снима.

– Онолико си аматер колико волиш своје фотографије.

– Само професионални аматер није продао ниједну фотографију.

– У ланцу маркетинга најбољи положај има купац који одлучује хоће ли нешто купити или не. Исто је и у фотографији. Најбоље је бити гледалац. Велико богатство је доживљај лепоте неке фотографије. Жао ми је што се тај доживљај, као ни таленат, не може пренети на друге.

– Ма колико слика говорила хиљаду речи, често ни оне нису довољне да би се разумело шта је аутор хтео да каже.

– Када кажете да је фотографија лепа да ли мислите на лепу девојку на слици или на саму фотографију?

– Лако је направити лепу фотографију лепе девојке. Пардон, тешко је направити лепшу фотографију од истинске лепоте саме девојке.

– За оне ретро: све изреке о фотографији падају у воду ако сте заборавили да ставите филм у свој фотоапарат.

– За оне напредне: све изреке о фотографији падају у воду ако сте заборавили да ставите меморијску картицу у свој фотоапарат.

– За оне напредне и ретро: све изреке о фотографији падају у воду ако нисте подигли апарат и окинули када сте видели фотографију свог живота.

– Данас сам свестан да постоје добре фотографије, које чак и нису снимљене. Постоје фотографије за памћење, јер, добре фотографије се не рађају и не складиште самоу камери, као што мисле многи фотографи, већ настају и остају у глави њиховог аутора. Оне које видимо на изложби су само њихове мање или више верне копије.

– Фотографија је уметност тек када о њој суди време а не фотограф.

– Има људи који знају да испричају сто вицева и људи који су у стању да их све забораве. Али се ипак памте они који их причају. Исто тако има фотографа који знају да сниме милион слика и да направе сто изложби фотографија са све послужењем, а да само они остану упамћени.

– Сличност између музике и фотографије је у томе што славу присвајају певач и слика уместо њихови творци.

– Свака твоја фотографија као да виче – и ја сам некада био жив, и ја сам постојао.

– Био сам ту када се то тако догодило, то треба да саопшти твоја документарна фотографија.

– Често када крећем од куће помислим – Боже дај да данас направим добре фотографије. А он као да то чује, па ми просипа сцене широке руке. Само сам ја тај који притом може да погреши, јер сви смо грешни.

– Сликајте као да вам је то последњи снимак у животу.

– Боље данас направити мале фотографије него сутра велике.

– Док ти снимаш велика дела, други са малим боље напредују.

– Због неке фотографије вас сматрају лошим а због неке друге одличним фотографом. Људи су толико различити и тешко је свима угодити.

– Најгоре судове о фотографији износе лоши фотографи.

– Роб си сваке фотографије коју си снимио и господар сваке које ниси.

– Фотограф који не мења ништа у свом приступу фотографији или је геније или је глупак.

– Сваки фотограф који другима дели бесплатне савете да би му они нечим узвратили, заправо је трговац.

– Гледање туђих фотографија трасира и твој пут.

– Има фотографа који знају и да сликају и да од тога живе.

– Има фотографа који знају и да сликају и да у томе уживају, а не знају да од тога и живе.

– Фотографијом се баве највише они који су свесни пролазности живота.

– Срећа је ако вам нешто случајно упадне у поље фотографије а не смета.

– Не знам зашто, али многи када говоре о фотографији којом се они баве изгледају некако љуто.

– Када нас неки колега фотограф позове на своју изложбу ред је да му кажемо и неку реч похвале.

– Ако на нечијој изложби за само једну фотографију помислим да бих волео да сам је ја снимио, онда је за мене цела изложба успела.

– Добра фотографија је као слатка воћка. Ред је да се захвалимо ономе ко је засадио.

– Неки фотографи стално уче и кажу да им је дража критика него похвала. Још нисам срео некога ко је рекао супротно. Ја не знам зашто онда уопште излаж

– Чим почне да се огледа на друге и да размишља шта ће о његовим радовима други мислити, фотограф губи већ пола енергије коју би било боље да искористи на трагање за собом и својим стилом.

– У животу фотографа највише недостају они који ће га натерати да он у фотографији учини све што може.

– У животу фотографа највише има оних који ће вам посредно рећи да фотографија није за вас.

-Сваки нови језик фотографског изражавања се најчешће прихвата као експеримент, па ако не буде општедруштвено прихваћен он остаје на нивоу огледа.

– Као што и у језику има правила али и изузетака, због чега језик представља једну лепу мелодију коју чујемо, тако и у фотографском језику постоји мелодичност која није резултат поштовања строгих правила и науке, већ осећаја.

– Колико у језику толико и у фотографији нагласак на неком делу слике даје слици мањи или већи значај. Тај нагласак се најчешће постиже односом оштро-мутно, светло-тамно, први-други план, пропорцијом и перспективом…

– Свака фотографија има своје посебно место. За моју жену је неприхватљиво да нас са главног зида у дневној соби гледа баба избораног лица, поп дуге седекосе и браде, или уморан путник који је, кроз прозор поподневног трамваја, загледан у бескрај.

-Годинама сам летео кроз свет фотографије као мува без главе. Шта сам у тој брзини видео, видео, шта нисам, нисам.

Поље фотографије је толико широко да њиме могу потећи многи потоци, којима је фотографија заједнички извор. Највећи број ових “мисли” изрекао сам сам, док је мањи број настао или као последица отпора или као моје додатно слагање са већ познатим изрекама о фотографији и животу.

Сваки фотограф има нека своја правила којих се придржава и до којих је дошао током година рада, а која су заправо његов поглед на свет фотографије. Мало је оних који су то могли да изразе речима које би то објасниле. Али у књигама и на интернету лако можемо пронаћи шта су о фотографији говорили неки од најбољих фотогафа. Њихови ставови најчешће немају кокретну примену, али изражају веома дубок став према љубави фотографисања.

Фотографију МОЈ ОТАЦ МИХАИЛО БАБОВИЋ, снимио сам у Београду, 1967. године када сам имао 13 година. Мог оца одавно нема, нема ни кухиње, која ме је подигла, а коју је отац користио као свој мали сликарски атеље. Да нема ове фотографије не бих се ни могао сетити како је он онда изгледао а још мање распореда кухињских делова, креденца, посуђа, онога што ми се онда чинило вечним. На овој слици мој отац, иначе старији од мене 31 годину, има 16 година мање него ја данас. Сада свега тога нема, јер, као што рекох – природа је једна велика писалица-брисалица. Моја фотографија ће још неко време одолевати неумитном току тог универзалног збивања.

Драган Бабовић,

Београд, август 2014.

_____________________________________________________________________

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

Драган Бабовић, F1

Show More
Back to top button