Izolacija – REZULTATI 5

Fotografije su izabrane po pozivu Foto saveza Srbije, objavljenog 30.
marta,  da se zainteresovani članovu uključe u fotografsku aktivnost
tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji.
U PETOJ nedelji trajanja poziva sa svojim radovima se odazvalo više od četrdeset koleginca i kolega, članova FSS, sa ukupno 115. fotografija.
Pregled i izbor radova je obavio Geza Lenert, majstor fotografije FSS i član Umetničkog saveta FSS.
Izabrani radovi biće deo buduće izložbe fotografija koja će se
formirati po završtetku vanrednog stanja u Republici Srbiji.
Od izabranih radova, na kraju, će se  proglasiti najbolji i nagraditi,
odnsno pohvaliti njihovi autori.

Ostanite kod kuće i zdravi bili,

Miroslav Predojević, sekretar FSS

KOMENTAR SELEKTORA:

Ljudi sa maskama i ostali oblici depresije

Petnaest fotografija od stopetnaest – nije baš ni bilo tako teško odabrati, kao što sam unapred zamišljao. Činjenica da nas starije od 65 ovaj karantin duplo teže kači od onih mlađih, no, većina autora očigledno ipak ne spada u tu duplo zatvorenu kategoriju.

Ipak: depresija se oseća na većini fotografija. Susret sa nepoznatim, strah od virusa koji se prikrada – niko ne zna odakle ni kako.

Pravilo je: moja maska štiti tebe, tvoja maska mene. Pa tako ima i dosta radova sa maskama, u moj totalno subjektivni izbor ušlo je pet takvih fotografija: humanitarno-reportažna Dragana BABOVIĆA, jedna od najoptimističnijih Radomira RADOMIROVIĆA (za mene fotografija nedelje), šaljiva foto-karikatura situacije od večito duhovitog Dragana LELEŠA, ruganje Coroni (očito i u karantinu hiperaktivne) Jelice Milentijević i maskirano-zatamnjeni selfi sedog fotografa Vladimira VUKADINOVIĆA.

Naravno, na slici R. Radomirovića kroz masku se ljube oni koji su inače po ceo dan u karantini, pa im maska ni ne treba, ali: SVE ZA DOBRU FOTOGRAFIJU!

Takođe me je impresionirala fotografja starog majstora Miće Miladinovića, od koje bih ja (kao i sa mnogih drugih fotografija koje dolaze pred mene) odsekao onaj deo sa ogradom – no, možda i nisam u pravu. Povezujem u mislima ovu fotografiju sa ormanom portreta Roberta Semnica – verziranim fotografima često i mozak radi na isti (ili bar sličan) šraf.

Otvaraju se vrata, život se vraća na ulice, kafane, plaže. Politička odluka nije doneta vođena virološkim ili medicinskim razlozima, nego ekonomsko-socijalnim. Lupanje u šerpe verovatno će kroz dve-tri nedelje rezultirati novim desecima, možda i stotinama mrtvih. Hteli ste, dobićete.

Zato: ne verujte nikome. Ponavljam: moja maska čuva tebe, tvoja maska čuva mene. Može napolje, ali uz strogu samodisciplinu i održavanje socijalne distance.

A šta če biti sa nama 65+ matorcima – svevideći i sveznajući još nisu odlučili.

Show More
Back to top button