Изложба БЕЛО БЛАТО – фотографије

БЕЛО БЛАТО, 30. самостална изложба фотографија проф.др Зорана Милутиновића, МФ ФСС је отворена  06.09.2019. у Дому културе Бело Блато.

ОСТРВО ЗА СЕБЕ

Тунел од сибирског бреста мами и води уморне путнике до мирног и ушушканог војвођанског села. Тихи ветар носи мирис Бегеја и Тисе, тршчаних ритова, а прва светлост грли њихове уредне куће и окућнице. Иза  прозора сместиле су се јединствености нација, језика и културе. Словаци, Мађари, Бугари и Срби мистериозно опстају и чувају Бело блато, носећи у себи све оно што јесу. Они су ти који секу, пакују и извозе трску.  Гаје стоку, пецају, лове, молеришу и граде. Чувају природу и дочекују роде. Овај народ вредног и ведрог карактера организује многобројне фестивале хране и разноразна културна догађања, када се у селу тражи кревет више. Тада се представљају на седам језика, као и на италијанском, због великог броја посета из Италије.

Дуж мирних улица живота простиру се продавнице са клупама, пијаца, школа, Етно кућа, фудбалски терен,цркве…Као острво, окружено је рибњацима, барама и језерима. Велики број пешачких стаза, близина Царске баре и језера Јоце, доприносе повећаном броју посетилаца.

Умешајте се међу њихову разноликост и уживајте у ономе што вам нуде. Кажу:

„ Ко попије белоблачанску воду заувек остаје везан за ово љупко средњебанатско село!“

                                                                                                                                       Виолета Милутиновић, КМФ ФСС, ЕФИАП

Show More
Back to top button