Kraj još jedne ere: Nikon prestaje s razvojem DSLR-a

Preuzeto sa: https://www.bug.hr

Očekivana vest, za svet digitalnih fotoaparata, stiže iz Japana. Nikkei doznaje kako će tamošnji proizvođač fotografske opreme Nikon potpuno prestati sa razvojem novih DSLR modela fotoaparata. Tehnologija “digital single lens reflex”, koja koristi sistem prizmi i ogledala za snimanje, već je godinama na izlaznim vratima, a sve je jasnije kako će je u potpunosti zameniti nova, kompaktnija i modernija, mirrorless tehnologija fotoaparata (bez ogledala).

Nikonov poslednji DSLR fotoaparat bio je D6, predstavljen pre dve godine. Inače ova kompanija ima 60-godišnju tradiciju proizvodnje (D)SLR fotoaparata, po kojima su i najpoznatiji. No, i taj segment, kao i segment kompaktnih fotoaparata, pod velikim su tržišnim pritiskom kamera na mobilnim telefonima, pa je Nikon, i ne samo Nikon, već ranije prestao s razvojem novih kompaktnih modela.

Prodaja svih modela je u padu

Iz Nikona najavljuju da će u ponudi i dalje imati već postojeće DSLR uređaje, ali da nove više neće razvijati. Prošle su ih godine navodno u cijelom svijetu prodali oko 400 hiljada, što ih smešta na drugo mesto, odmah iza Canona. Prvi Nikonov DSLR bio je predstavljen 1991. godine. Bio je to model Nikon D1, s rezolucijom od, za današnje pojmove mizernih, 2,7 megapiksela.

Prvi i posljednji: Nikon D1 (lijevo) i D6 (desno)

Kada je riječ o generalnim tržišnim trendovima, slika takođe nije pozitivna za DSLR-ove. Mirrorless modeli 2020. godine prvi su ih put prestigli po količini prodaje u svetu, sa 2,93 nasuprot 2,37 miliona prodatih primeraka. No, i celo tržište je u padu, pa je u svetu lani prodato tek 5,34 miliona fotoaparata – što je značajno manje od 11,67 miliona 2017. godine, kada je zabeležen i vrhunac u prodaji.

Show More
Back to top button