CORONA – KRUNA” PAVELA SUROVOG

IZLOŽBA „CORONA – KRUNA” UMETNIKA PAVELA SUROVOG NA SAVA PROMENADI U BEOGRADU, BELGRADE WATERFRONT
Etnology Fest 2021 u saradnji sa BW, Novim Sadom, Kulturnim centrom “Kisač “ i Slovačkim kulturnо-informativnim centrom ekskluzivno predstavlja izložbu fotografija „Corona – Kruna” proslavljenog umetnika Pavela Surovog. Izložba prikazuje arhaične narodne nošnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju na gradskom šetalištu, Sava Promenadi.Izložba „Corona – Kruna” je uvertira u Etnology Fest 2021, festival koji se bavi promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa, autora Goge Grubješić.Inače, Pavel Surovi je sa ovom etno art izložbom „Corona – Kruna” osvojio prvo mesto na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije. Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa Vogue,a da je igra svetla i senki na nivou jednog Karavađa.
O izložbi Corona – KrunaEtnology Fest 2021 u saradnji sa Belgrade Waterfront, Novim Sadom, Kulturnim centrom “Kisač“ i Slovačkim kulturnо-informativnim centrom ekskluzivno predstavlja izložbu fotografija „Corona – Kruna” proslavljenog umetnika Pavela Surovog iz Kisača. Izložba “Corona – Kruna” prikazuje jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko – nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.
Umetnik traga za kosmičkim poimanjem ženske lepote od prapočetka. Upravo otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote. Stvara novi moderni etno art koncept kod slovanskog tradicionalnog nasleđa za budućnost. Koristi alegorije kao filozofski i umetnički izraz prošlosti i budućnosti.

Naziv izložbe “Corona – Kruna”, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da sam naziv izložbe “Corona – Kruna” sublimira filozofski aspekt fotografija, pošto u kolekciji dominiraju krune i oglavlja, a sama latinska reč Corona znači Kruna, jer kada se posmatra korona-virus COVID-19 pod mikroskopom podseća na krunu zbog šiljastih nastavaka.

Na fotografijama u prvom planu dominira arhaična slovačka narodna nošnja. Drugi nivo su krune – oglavlja (prava oglavlja, ali i virtuelni oreoli, utkani na starim prekrivačima i ćilimima), a treći nivo je ezoterično-duhovna alhemija koja otkriva sublimiranu sakrivenu priču i istorijsku pravu ili imaginarnu ličnost unutar same fotografije. Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih slovačkih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom. U tom smislu motivi i materijali koji su se prožimali u krojevima tradicionalnih arhaičnih nošnji pod uticajem su trendova i mode Austrougarske, Rusije, Francuske, Amerike, Nemačke, Španije, Danske, Turske i drugih zemalja toga doba.

Sav umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanje, finalni rezultati projekta ’Corona – Kruna’ plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva. Na projektu “Corona – Kruna” vredno je radila i Ana Čusova iz Bačkog Petrovca, koja je sve sakupljene nošnje najpre oprala, pripremila, uštirkala, ispeglala za fotografisanje i na kraju i oblačila sve fotografisane manekenke, dok je šminku radila Maja Pucovski iz Bačkog Petrovca a frizure Alena Palik
iz Kisača.

Inače, Pavel Surovi je sa ovom etno art izložbom „Corona – Kruna” osvojio prvo mesto na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije. Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa Vogue, a da je igra svetla i senki na nivou jednog Karavađa.

o autoru i fotografu izložbePavel Surovi iz Kisača, direktor Kulturnog centra Kisač i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, autor je i fotograf umetničkog etno art projekta i izložbe, sa aktuelnim
nazivom “Corona“. Naziv “Corona“ bukvalno opisuje i spaja surovu Pavelovu umetnost i vreme nastanka kolekcije fotografija. Prva serija umetničkih fotografija sa devojkama u narodnim nošnjama pod radnim nazivom Kraljice, grofice, princeze i prinčevi, izazvala je neočekivano pozitivne reakcije javnosti i veliko interesovanje u inostranstvu. Ovaj projekat je takođe izazvao pažnju na etnofestivalima u svetu, zaintrigirao umetnike u Parizu, Rusiji, Americi, Kini, Japanu, Slovačkoj, Australiji i Srbiji.

Njegov cilj je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji u Srbiji. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja tradicije i  kulture. Autor je izložbe “Slovačka svadba“, koja je prvi put prikazana na Kalemegdanu u Beogradu. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu Biserna Grana i na Festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima predstavljao je Slovake iz Srbije na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom bila upriličena veličanstvena izložba “Slovačka lepota“.

Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX 2003 za najbolju multimediju u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenja HiiiBrand 2010 u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog oskara Design Angel na AdPrintFestivalu 2012 za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegovi dizajn radovi su publicirani po celom svetu.

Najnovije priznanje je prva nagrada žirija na IBEFF festivalu Etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija.

Ove godine je imao samostalnu izložbu u Kisaču, Beogradu i Somboru. Izložba “Corona“ nakon premijere u Beogradu doživeće i svetsku premijeru u Parizu.

Za doček Srpske Pravoslavne Nove godine, kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2021, Pavel Surovi će premijerno prikazati svoju novu umetničku etno art izložbu pod nazivom “TRON“.

Show More
Back to top button