Изложба “Православље” отворена у Пријепољу

Пријепоље, 23. јануар 2020.

После Београда (Парохијски дом Храма Светог Саве) где је представљена први пут, изложба фотографија Православље постављена је у Пријепољу (Дом културе). Уприличена од стране ФСС поводом VIII векова аутокефалности Српске православне цркве, три месеца касније – потпуно идентична – у седишту Милешевске епархије, она истим сјајем осветљава још један велики јубилеј: VIII векова Милешеве. Презентацијом на Врачару, на коме су спаљене, а затим у Пријепољу, где су у оближњем Манастру Милешева претходно почивале мошти Светог Саве – изнова се (и симболично), потврђује историјска и духовна копча ових двају светих места српског православља (Светосавља).


Изложба Православље, обрадовала је грађане Пријепоља и зато што се догађа у време прославе Савиндана те је и посета на отварању била изузетна. Није изостало ни интересовање локалних медија, пре свих ТВ форума, Радио Милешеве, недељника Полимље…
У јубиларном, 30-том броју часописа Савиндан који излази као годишњак, а  кога издаје Милешевски културни клуб из Пријепоља, изложба је најављена пригодним текстом и  цитирањем неколико реченица из београдског каталога које је написао протојереј Жељко Р. Ђурић, члан жирија изложбе.


Изложбу је отворио Влада Милинковић, члан Организационог одбора изложбе.


Сцене са отварања својим фотографијама забележио је Зоран Павловић.

Show More
Back to top button