Четири важне ствари за фото-почетника

Мерење светла и експонирање лоше осветљеног кадра или сцене коју осветљава мало светла често наведу фотографа да направи грешку. Она се дешава понајвише јер се фотограф затекне у таквим условима потпуно неприпремљен. Већина у таквим ситуацијама реагује инстиктивно, подижући ИСО вредност, међутим то није увек најбоље решење. Зато, пре него што кренете ка дугмету ИСО, размислите о техникама које ћу вам овде описати.

oto: Mecuro B Cotto
Foto: Mitchell Kanashkevich

Разумевање светла

Мерење експозиције на дневном светлу данас је релативно лако. Готово да нема апарата чији ће сензор и софтвер направити погрешну калкулацију. Међутим, у лошим светлосним условима, ствари постају другачије. Имајте на уму да уколико желите да избегнете неоштрину коју условљава дуга експозиција приликом снимања из руке, мораћете максимално отворити бленду како бисте омогућили да довољна количина светла падне на сензор. Чак и тада могућа је подекспозиција (недовољна експозиција). Ако баците поглед на хистограм фотографије на којој је забележена сцена са мало светла, приметићете потпуни недостатак средњих тонова. То не треба да вас брине јер се сцена са мало светла углавном састоји из тамних и светлих површина.

Foto: Tommy Martin
Foto: Carolyn

Неоштрина

Сваки објекта који се креће биће неоштар ако снимате дугом експозицијом (1/60сец; 1/30сец; 1/15сец и ниже…).  Ако снимате из руке, врло је вероватно да ће вам читав снимак бити неоштар. Ако се ослањате на аутоматику коју нуде данашњи фото-апарати, од оних потпуно аматерских до професионалних, онда дуга експозиција може да вас изненади уколико је бленда на високим вредностима (8, 11, 16, 22). Ако са јаког дневног светла уђете у ентеријер, ваше око ће се скоро тренутно прилагодити новим светлосним условима, али фото-апарат ће то урадити тек ако му ви помогнете, а то често заборавимо, већ наставимо да снимамо са елементима подешеним за јако светло. Тада или добијемо скоро потпуно тамну слику или експозиција буде јако дуга и слика буде потпуно неоштра. Међутим, неоштрина не мора увек да буде грешка. Понекад је она и елемент естетике, али ипак, врло, врло ретко ће се случајна грешка претворити у уметност.

Foto: Cate
Foto: Anthony Samaniego

Изаберите прави начин уоштравања

Добро уоштрити и на правом месту, никад није био лак задатак. Данас вам аутофокус нуди уоштравање у 9 или чак 17 тачака и док се на добром светлу са толиком понудом сасвим лепо сналазите, у лошим светлосним условима аутофокус уме да откаже. Тада се једино можете поуздати у властити вид и покушати да уоштрите ручно, на начин како се то радило у аналогно доба. Са објективима и апаратима који такав систем (Манулено) уоштравања допуштају, читав процес није ни мало лак јер треба бити врло нежан и прецизан. Покушаји и грешке су неизбежни. Што више вежбате, мање ћете грешити.

Foto: Lukas Vasilikos
Foto: Mexico Rosel

Foto: Mexico Rosel

Упознајте свој фото-апарат и објективе

Најважније је добро упознати опрему коју имате, знати јој све предности и мане. Пробајте све ИСО вредности, анализирајте фотографију и откријте до којих ИСО вредности добијате коректну фотографију. Без обзира што вам апарат допушта више вредности, ићи изнад одређене границе нема смисла.
Снимање зум објективом никад није било право решење када снимате сцене са мало светла. Уместо зума, ставите на апарат нормални објектив, или ( еквивалнет 50мм или 35мм) и приђите ближе. Ова два објектива обично имају већу светлосну снагу од зума, плус вам омогућавају сигурнији снимак код дуже експозиције (мање су шансе да вам фотографија буде неоштра кад снимате из руке).
Избор правог објектива у правом тренутку решава многе проблеме.

Show More
Back to top button