Svetsko bijenale studentske fotografije – Best Of / Rie Yamada

Svetsko bijenale studentske fotografije – Best Of 2022.
Likovni departman Akademije umetnosti u Novom Sadu – modul fotografija, predstavlja izložbu „Svetsko bijenale studentske fotografije – Best Of 2022” od 1. do 4. septembra 2022. u Kulturnom distriktu u ulici desno od Gvožđare. Izložba će biti postavljena u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture u organizaciji „Fondacije“ Novi Sad –  Evropska prestonica kulture, koja je podržala ovaj projekat. Otvaranje izložbe zakazano je za 1. septembar u 19 časova, a ostalim danima izložba je dostupna tokom celog dana i večeri.
Ove godine, katedra za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu predstavlja izbor fotografija iz proteklih pet izdanja Svetskog bijenala studentske fotografije, od 2013. do 2021. godine. Na preko 500 fotografija od 140 autora sa pedesetak umetničkih akademija i škola iz četrdesetak zemalja širom sveta,  prikazan je širok dijapazon tema, pristupa, stilova i narativa koji daju uzbudljivu sliku savremene fotografije kao dominantnog medija u 21. veku. Ova izložba svojevrsno je putovanje kroz svet, različite kulture, običaje, politička usmerenja, porodice, pojedince i pokrenuće brojna pitanja o egzistenciji, umetnosti, društvu i budućnosti koja tište mlade ljude širom sveta.

Vođenje kroz izložbu 2., 3. i 4.9. u 17h.

Rije Jamada – „Postati porodica“
Japanska umetnica Rije Jamada (Rie Yamada), koja živi i radi u Berlinu, predstaviće tri projekta pod nazivom „Postati porodica“ na samostalnoj izložbi u okviru njenog gostovanja na izložbi „Svetsko bijenale studentske fotografije – Best Of 2022” od 1. do 8. septembra u Kreativnom distriktu, objekat Petica, lokal 3Otvaranje izložbe je 1. septembra u 20 časova, a ostalim danima izložba je dostupna od 12-24 časa.
Rije Jamada dobitnica je treće nagrade 2017. godine na konkursu Svetsko bijenale studentske fotografije sa projektom „Postati porodica”. Koristeći stare, pronađene fotografije deset porodica – pet iz Nemačke i pet iz Japana – duhovito je rekreirala prošlost, istovremeno kao fotograf i model. Kroz mimikriju ona oživljava tuđe porodične fotografije polazeći od ideje da porodične fotografije (i nepoznatih ljudi), odražavaju naša sopstvena iskustva i sećanja, pa time izazivaju izvesnu nostalgiju i empatiju.
Drugi deo izložbe čini serija „Tražiti porodicu“. To je interaktivni rad – instalacija, koji se zasniva na Rijinom iskustvu u organizovanom “lovu na partnere” u Japanu. Sastoji se od ogledala i portreta šezdeset i tri muškarca koje je rekonstruisala predstavljajući se kao ti isti muškarci. Kroz jukstapoziciju „drugog“, „sebe u pogledu drugih“, i „sebe u ogledalu“, rad podstiče gledaoca da razmisli o načinu na koji opaža svoje ja.
Treći deo, pod nazivom Re: jeste vrsta istraživanja starih fotografija koje se prodaju na buvljacima i onlajn aukcijama. Kroz intervencije na materijalu autorka referiše na načine na koje su ljudi snimali fotografije i koja im je bila svrhe između 1890-ih, vreme kada su porodične fotografije postale popularne, i početka digitalnog doba oko 1990.

Rie će imati i vođenje kroz izložbu 3.9. u 18h u galeriji u Kulturnom distrikt.

Show More
Back to top button