ВЕРНЕ КОПИЈЕ

ФОТОГЕНИЈА (приче о животу, фотографији и фотографима)

Тог дана сам кренуо са женом на концерт Бахове музике на Коларцу. Увек идемо пешице и крећемо бар сат раније, јер ја успут фотографишем. Често када крећем од куће помислим – Боже дај да данас направим добре фотографије. А он као да то чује, па ти просипа сцене широке руке. Само си ти тај који притом може да погреши, јер сви смо грешни.

Тога дана сам снимио неких стотинак фотографија којих и данас могу да се сетим: инвалид на штакама проси насред коловоза док око њега јуре аутомобили, младић љуби девојку држећи њену главу нежно као да држи кристалну вазу, госпођа у црвеним сандалама води белу пудлицу у црвеним кожним ципелицама. На Коларцу бисери: оперска певачица и диригент размењују чежњиве погледе док публика ужива у Баховој 147. кантати.

Сећам се са колико узбуђења сам код куће по повратку са концерта палио рачунар, једва желећи да видим снимљене фотографије на великом ЛЦД монитору. Рутински сам отворио вратанца фотоапарата, али меморијске картице тамо није било. Све што сам снимао апарат без картице није могао ни да забележи. Тек тог часа сам се сетио да ми је картица остала у другој камери коју сам користио претходног дана. Ето то је та једна велика грешка коју човек прави иако му Бог све даје на тањиру, само да узме оно што му треба. Дакле, памет у главу, и увек пре изласка из куће провери да ли си све понео са собом, укључујући и меморијску картицу.

И поред свог разочарања, у себи сам ипак осећао неко задовољство. Ма не треба се много нервирати. Важно је да сам ја приликом снимања баш уживао. Толико сам уживао да су ми се све те фотографије урезале дубоко у памћење. Данас сам свестан да постоје добре фотографије, које чак и нису снимљене. Постоје фотографије за памћење, јер, добре фотографије се не рађају и не складиште само у камери, као што мисле многи фотографи, већ настају и остају у глави њиховог аутора. Оне које видимо на изложби су само њихове мање или више верне копије.

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Фотогеничност, физичка привлачност у фотографији). За мене је фотогеничност необјашњива сила, таленат самог сликаног објекта да се са успехом лепи на филм или сензор фотоапарата. Али без талента фотографа који стоји иза апарата фотогеничност као да не постоји. (прим. аутора)

Драган Бабовић



Show More
Back to top button