Зоран Милутиновић: ОГЛЕДАЛО ПРИРОДЕ

ГЛЕДАЛО ПРИРОДЕ, 33. самостална изложба Зорана Милутиновића, МФ ФСС, отворена је 21.02.2020. у галерији Меандер у Апатину. Изложбу је отворио г.Иштван Вираг, КМФ ФСС.

     Zaputio se majstor umetničke fotografije dr Zoran Milutinović iz sveta konvencionale fotografije – u čijim okvirima je ostavio vidljiv i zapažen trag  svojim fotozapisima prirode, dokumentarnim fotografijama, potom i infracrvenim snimcima kao nagoveštajem spremnosti za smelije eksperimentisanje – u uzbudljivu sferu alternativne realnosti, gde se elementi osnovnog nosioca svetlosnih informacija, fotografije dakle, stapaju ili, biće pre, rastapaju u samosvojnu vizuelnu poetiku.

     Ogledalo u kojem osmatra prirodu zapravo je iskrivljeno ogledalo koje reflektuje slike iz stvaraočeve imaginacije, mašte, snova – a teško da se vizija oblikuje bez snevanja – te nošen krilima nesputanosti autor smelo razbija površine, sukobljava dimenzije, deformiše oblike, da bi u završnoj fazi kreacije smirio gravitaciona polja i da bi eksplozivni asocijativni naboj simetričnih, dijagonalnih, piramidalnih, paralelnih, perspektivnih gradacija zarobio u konačnu smirenu formu.

     Autor postavke strogo vodi računa o uzajamnim odnosima razgrađenih elemenata, prožimanju forme i suštine, svodeći intervenciju na postizanje uravnoteženosti i sklada likovnih elemenata, što svedoči o istančanom osećanju za detalje, koje u punom balansu stapa u uređenu celinu.

     Dr Zoran Milutinović je svestan da umetnost nije kopija stvarnosti, pa stoga, kao zreo umetnik, tumači i prenosi onu viziju koju rađa samosvojni, intimni doživljaj same stvarnosti.

Ištvan Virag

KMF FSS

Show More
Back to top button